Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тъга по изгубената модерност" – Група ХХL в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна представя проекта на галерия "Артмарк", наречен "Тъга по изгубената модерност". Включва живопис на художниците от Група XXL – Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов. Куратор е Сузана Николова.

Димитър Яранов, Red, 2019

Ето какво сподели Сузана Николова в "Артефир":

"Изложбата представя една част от легендарната Група XXL, която е достатъчно известна на художествената публика и доста известни във Варна. Експозицията включва 20 произведения, създадени през последните години – живопис и фотография.

Група XXL започва своята дейност в началото на 90-те години на миналия век с много провокативни инсталации, пърформанси, изложби, които предизвикват изключителен обществен интерес – особено сред младите хора – на фона на по-конвенционалната картина в България, която беше в един период на трансформация, с инерциите от предишните десетилетия. 

Самото им появяване предизвиква изключителни вълнения. Тези творци по някакъв начин успяват да променят начина, по който хората възприемат съвременното изкуство. Всяка тяхна изложба е свързана с нещо ново, с провокация. Те популяризират т.нар. "неконвенционални форми" – видеоарт, инсталация, пърформанс... Техните изложби и нови радикални практики остават в историята на съвременното българско изкуство."

Свилен Стефанов, Grieving Over Lost Modernity, 2017

Тази изложба показва актуални произведения на четиримата художници. Постепенно всички се завръщат към живописта и към скулптурата. Творбите изглеждат доста различно от създадените в периода на 90-те. Съвременното звучене е в начина на мислене – концептуалното е в идеята и в нейното изразяване, а не в медията. Всичко направено въздейства като класическо изкуство.

Всеки един от тях има успешна артистична кариера, която се съчетава с академична работа, а техни произведения се намират в музеи и частни колекции по цял свят.

Всички картини от изложбата са включени в издаден луксозен каталог.

Росен Тошев, Голяма пощенска картичка IV

Изложбата може да бъде видяна до до 28 февруари в Градската художествена галерия - Варна. След това изложбата заминава за Смолян. Да може да се запознае публиката от различни райони на България с активната дейност на галерия "Артмарк" и отново да се срещне с едни от най-изявените художници в съвременното изкуство.

Чуйте в звуковия файл коментара на куратора Сузана Николова.

Снимки – галерия "Артмарк", Градска художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна