Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата изложба на Юлиана Текова – градината като възможна утопия

Снимка: галерия "Аросита"

Във време на развиващ се алгоритъм със "студена емпатия" и хегемония на хората над живата природа, градината е една от възможните утопии.

На 19 февруари от 18 ч. в галерия "Аросита" се открива изложбата на Юлиана Текова "В дълбините на зимата съществува едно непобедимо лято". За отношенията жива и нежива природа, вътрешно и външно пространство и творческия процес като връзка между тях – разговор с художничката в "Нашият ден".

"В дълбините на зимата открих, че в мен съществува едно непобедимо лято" са думи на Албер Камю, които откликват най-точното на духа и посланието на изложбата, казва Текова за смисъла на заглавието.

Художничката споделя, че идеята за експозицията възниква още преди пандемията, когато из Европа се появява тенденция за структуриране на ботанически проекти в изложбени пространства. Този стремеж на хората да създадат своя собствена природна среда се усилва след загубата на връзката с природата по време на Covid-19 кризата.

Юлиана Текова споделя, че сегашната изложба е своеобразно продължение на тази творческа линия, присъствала и в предишната ѝ експозиция, и съдържа философски препратки и размисъл върху властовите позиции между живата и неживата природа и човека.  

Chat GPT, който, по думите на Текова, вече е неизменна част от ежедневието, също се явява в изложбата в ролята на контрапункт на естествените процеси. Той отговаря с изкуствена емпатия на въпроси, свързани с творческия процес и други, присъщи само на човека емоции и действия.

За посланието на изложбата художничката казва: "Някои от хората възприемат изложбата чисто естетически. Очаквам може би да си зададат въпроси за нашите отношения с природата."

Изложбата може да бъде видяна в галерия "Аросита" до 3 март. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна