Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Италия

Българско изкуство преминава границите на паметта в сърцето на Рим

Фондация "Марко Бесо" показва изложба на Таня и Маруся Калимерови

13
Снимкa: Facebook / Посолство на България в Рим

На 8 февруари в сградата на Фондация "Марко Бесо” в сърцето на Рим беше открита самостоятелна изложба на българките Маруся и Таня Калимерови. На официалното събитие специални приветствия отправиха българският посланик в Италия Тодор Стоянов, управителният съветник на Фондация "Марко Бесо” Лучо Ричети, историкът проф. Клаудио Стринати, както и Джани Латанцио сътрудник на един от италианските депутати в Долната камара и генерален секретар на Института за сътрудничество с чужди държави, които направиха обзор на творчеството на двете сестри и подчертаха техния принос към текстилното изкуство и към двустранните отношения между България и Италия, съобщи българското Министерство на външните работи.


"Изложбата има две заглавия – "Мостовете на паметта" и "Изкуството, което преминава границите", защото изкуството през всички времена е преминавало границите и може да се каже, че то самото е без граници" – каза в специално интервю за Радио България Таня Калимерова.

"Мостовете на паметта" е много символично и за мен много важно като заглавие, защото изложбата е посветена на моята сестра Маруся Калимерова, която почина през 2017 година. Тя остави много голяма следа и много прекрасни произведения на изкуството в областта на текстила – гоблени, скулптурни инсталации и рисунки. Искам нашата изложба да носи много радост, както е било с всичките ни съвместни изяви, при които  сме споделяли с публиката нашето изкуство."

Маруся Калимерова е ученичка на изтъкнатия българския художник проф. Марин Върбанов. През 2009 г. Маруся заминава да живее в Рим, където от години живота си гради и нейната сестра Таня Калимерова, оперна и камерна певица, завършила музикалната академия "Санта Чечилия". Същата година двете започват общите си визуални начинания и споделят професионалния си живот в римското ателие на Таня, създавайки оригинални творби, носещи духа на България и родните занаяти. Техни произведения са показвани в частни и държавни галерии по целия свят – в Австрия, Белгия, България, Франция, Гърция, Германия, Япония, Италия, Англия, Кувейт, САЩ.


Настоящата изложба в Рим е разположена в двете зали за съвременно изкуство на Фондация "Марко Бесо" и включва инсталация от пет гоблена с различни техники, включително alto liccio (вертикална рамка), и няколко картини, които са в техниката на тъкане с хартия, дело на Маруся Калимерова. Във втората зала са показани 21 миниатюрни текстилни скулптури дело на Таня Калимерова, някои от които са представяли Италия и България на национални и международни конкурси и 13 материини, както ги нарича тя – картини, изпълнени в комбинация от китайска оризова хартия, японска хартия и някои текстилни изделия от коприна.


"Произведенията са много оригинални и всъщност много различни от изкуството, което може да се види в Рим и като цяло в Италия. И това е много интересно за местната публика – обяснява ни Таня Калимерова, и продължава: –  Те виждат в наше лице представители на българското изкуство. Изкуство, което не познават, но с много голям интерес започват вече да следят. Мои приятели и хора, които присъстваха на откриването ме питаха по този повод, дали има и други български артисти, които могат да се видят днес в Рим. Това е много хубаво и доказва, че изкуството преминава всички граници, създава отношенията между страните. Това е много важно и затова се надявам и в бъдеще ще може да имаме сътрудничество с национални и частни галерии" – казва българката.

Тя лично придружава желаещите да видят изложбата всеки делничен ден от 10:00 до 13:00 часа и от 14:00 до 16:30 часа месно време в емблематичната сграда на Фондация "Марко Бесо". Много специално, по думите на Таня, място в сърцето на Вечния град, което от създаването си през 1918 година е пресечна точка на минало и настояще.

"Нашите изложби винаги са се случвали на места, които сме посетили по някакъв повод и сме се влюбили в тях. В конкретния случай присъствах преди време на една конференция тук и когато преминах през залата на библиотеката, в която има повече от 70 000 книги от частната колекция на Марко Бесо и се влюбих в това място. От фондацията ми казаха, че имат две зали за съвременно изкуство и аз представих наши каталози с експозиции, които сме правили в Италия. Те много харесаха работите ни и се съгласиха да ги покажа и при тях."


За първата седмица от откриването си "Мостовете на паметта" е видяна от повече от 130 души. А на 21 февруари, рожденият ден на Маруся Калимерова, е предвидена и специална програма в нейна памет и отбелязване на 40-години артистична дейност.

"На 21 февруари лично ще присъства проф. Клаудио Стринати, който ще представи изложбата. Ще прочетем поезия, написана и посветена на мен и моята сестра. Фондацията организира две възможности за посещение на цялото пространство от 11 и 15 часа местно време, под ръководството на архитект Карла Риволта. Това е много ценно, защото е невероятна възможност да се опознае и разгледа целият палат и богатата лична колекция на Марко Бесо."

Изложбата "Мостовете на паметта. Изкуството, което пресича граници", организирана от Асоциация "Тексфиларт", се осъществява под патронажа на Българското посолство в Италия и Българския културен институт в Рим и може да бъде разгледана до 23 февруари.


Вижте още:

Снимки: Facebook / Посолство на България в Рим / Ambasciata di Bulgaria a Roma


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна