Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременна графика – дипломни проекти на магистрите от катедра "Графика" при НХА

Дипломираните магистри Никола Цветанов, Пламен Маджаров и Георги Джунев от катедра "Графика" при Националната художествена академия представят дипломните си проекти и разказват заедно със своя преподавател проф. Десислава Христова за новите тенденции и творчески възможности за реализация на младите художници в България и Европа.

"Лавабо" е заглавието на дипломната работа на Пламен Маджаров, който намира красота в безпорядъка на всяка мивка и в начина, по който всичко е оставено. "Там има ред, който е изграден в продължение на месеци, дори години. Всеки минава и оставя нещо, от което е имал нужда в момента, когато я е използвал. Така всеки предмет я доукрасява и разказва история.", споделя авторът. Проектът изследва творческия хаос, който преобладава в пространството на мивките в академията без да бяга от сантименталното и спомените с колегите по време на обучението в Ателието по скулптура. Творбите отвеждат зрителя и в домовете на различни хора, навлизайки в едно от най-личните им пространства. Пресъздадени са различни мивки като психологически портрети на техните обитатели. Проектът изследва оставените отпечатъци, разкриващи истинската същност на ползвателите без претенция или опит да бъде скрито нещо. 

Темата на дипломната работа на Георги Джунев е "Артефакти". Името на серията произлиза от процеса на създаването на творбите, изграждането на които се състои от интерпретация и преподреждане на отделни създавани и обработени елементи за достигане до определен образ. Концептуално идеята се базира в свободата на интерпретация спрямо непълен или липсващ контекст, който цели да не ограничава разчитането на образите. Подобно на артефакти, те се обосновават под форма на неяснота относно значението им, представени спрямо вижданията на автора. Темата на серията също така произлиза и от идеята за художествени артефакти. Творбите представят образи излизащи извън средата си, с което се цели да се подчертае нарушаването на стандартния метод за класификация. Монотонната природа на тоновете създава предпоставка за несигурност и безвремие и поставя в опозиция избледнелите цветове, достигнати в процеса на пресъздаване на първоначалния облик. Творбите показват как нещо просто, с добавяне на цвят, може да наруши крехкия баланс неяснота, която носи едно изображение.


"Подмяна" е дипломният проект на Никола Цветанов, част от серията му с джойстици Game Lover. Авторът изследва подмяната на идеологически и ценностни парадигми в своя град, които се явяват в два различни аспекта – гротесково или комично. "С течение на времето фарсовете стават част от обичайното поведение на хората, които се адаптират към тях. Подмяната играе с теб, задавайки въпроси и предлагайки отговори. Аз изследвам какво се случва визуално и кодово, фокусирайки се върху усещането за вечното, което тества реалността като рефлексия на общественото поведение на новодошлите в играта. Закони, норми и ценности се променят единствено, ако нещо в играта претърпи изменение. Усещането за подмяна е диво, сладко, разнообразно и понякога кръвожадно. Не мога да потвърдя дали това става част от консумативните структури на съвременния човек, но той е явно наличен със събрани качества в обществения живот. Провокацията, която усещам, не е театрална, а по-скоро комиксова и динамична и със своята история.", разяснява авторът.

Снимки: ФС на катедра "Графика" при НХА
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна