Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години от рождението на Дечко Узунов

Снимка: ХГ - Казанлък

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал". 

Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви" и Българскта телеграфна агенция, а куратор е Пламен Петров, директор на галерията в Казанлък. 

Ето какво пише той за изложбата: "Връщане 55 години назад, когато илюзиите от 1968 г. за възможна промяна са прекършени. Илюзии, които без особени сътресения още две десетилетия ще останат погребани под удобството, което Българската комунистическа партия осигурява на опитомената си, или пък уморена от напреженията, кой може да каже, художествено-творческа интелигенция. Връщане към голямото надлъгване, в хватката на което продължаваме да бъдем и днес. 55 години назад, приседнали във влака, който така и все не заминава. Не отпътува за никъде, защото като че ли е пълен с човеци, които все не успяват да атакуват живота с цялото си възможно съмнение."

Началото на инициативите за 125-годишнината беше поставено на 21 февруари в Художествена галерия - Казанлък с представяне на книгата "Разпилени спомени" от проф. Аксиния Джурова и Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия.

Чуйте Пламен Петров.

Снимка – ХГ - Казанлък

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна