Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Импасто и текстурна живопис от Румен Кожухаров

Изложба в книжарница-галерия "НБУ в ЦЕНТЪРа"

Румен Кожухаров представя самостоятелна изложба "Импасто и текстурна живопис" в книжарница-галерия "НБУ в ЦЕНТЪРа".

Импасто живописната техника, която използва авторът е подбрана поради възможността за свободна трактовка на формата и създаване на разнообразни мазки и усещания за материалност.

„Мястото“
Авторът използва богатството от възможности, които предоставя така нареченото "текстурно изкуство" – една от най-горещите тенденции в изобразителното изкуство в социалните медии. Картините са изпълнени с ниски и високи релефи и безкрайно експериментиране с цветовете на акрилната боя, гланца, матовите повърхности, броката и позлатите. Това отваря един безкраен свят за приключения и фантазия, разгърнат в 40 творби в изложбата.


Румен Кожухаров е главен асистент по дизайн и дигитално рисуване към департамент "Дизайн" в Нов български университет. През годините участва в над 60 общи изложби, организирани в страната и чужбина, както и в благотворителни изложби и инициативи.

„Пещерата“
Живописните творби на Румен Кожухаров са предимно нефигуративни, а творчеството му е свързано с непрестанно търсене на абстрактна връзка между духовното и материалното звучене на боята и нейната мазка върху платното. Релефите и триизмерността, която оставя четката върху равнината, са основен обект на изследване и любопитство от страна на автора и в тази колекция.

Снимки: Румен Кожухаров, ФС на "НБУ в ЦЕНТЪРа"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна