Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брас Бендът на НМУ: Културен обмен и концерт в Ротердам

Снимка: НМУ

Тази НМУ "Любомир Пипков" чества 120-годишнина от своето основаване и 120-годишнината на патрона на училището – Любомир Пипков.

По този повод на 24 май в зала "България" ще се състои юбилеен концерт, в рамките на Софийски музикални седмици. Планирана е богата юбилейна програма и издаване на Годишник на училището. 

Повод за разговор в "Артефир" с директора на училището д-р Столина Добрева и с диригента Велислав Стоянов е последният успешен проект, в рамките на който младите музиканти от училището са получили шанс да разширят своя музикален и културен хоризонт. 

От 6 до 11 февруари 2024 г. се проведе вторият етап от ученически обмен между НМУ "Любомир Пипков" и Кодартс лицей за музика и танц – Ротердам, Нидерландия. Обменът е част от съвместния проект "United by music" за културен диалог между двете училища. 

Младежкият Брас Бенд на НМУ е създаден от емблемата на джаз музиката в България – маестро Емануил Манолов - Бадема, който е и първият диригент на бенда. От 2020 година диригент на младежкия бенд е Велислав Стоянов – тромбонист, изпълнител, аранжор, композитор и преподавател.

Първият етап на обмена през месец май миналата година ученици от Кодартс Лицей Ротердам посетиха НМУ-София. В рамките на това гостуване се проведоха три концерта – класически в залата на НМУ "Л. Пипков" и два джаз концерта в селата Чавдар и Челопеч.

Вторият етап се осъществи в Ротердам, Нидерландия в началото на тази година. По време на престоя си учениците от Брас бенда на НМУ "Любомир Пипков" проведоха майсторски класове с Йоост Фербраак – преподавател и изпълнител на тромпет, тромбон и сузафон, Лио Давелаар – преподавател по госпъл музика, както и с един от най-известните нидерландски джаз тромпетисти Ян ван Дюйкерен. Българските ученици имаха възможност да се включат и в майсторски класове по актьорско майсторство. Престоят е завършил със съвместен заключителен концерт в Ротердам.
Повече за юбилейната програма на НМУ "Любомир Пипков" и обменът между българските и нидерландските ученици – чуйте в звуковия файл.
Снимка – НМУ "Любомир Пипков" 
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна