Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

"Big Dreams", director Daniel Pánek
Снимка: СФФ

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест!

Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е фокусирал вниманието си върху детската публика и нейното кино. Той е член на Европейската филмова академия, на Европейската асоциация на детския филм (ECFA). Хадживасилев е познат като автор на филмите "Паркур - начин на живот", "Стъпки в огъня", "Случаят Кюри" и "Случаят Тесла".  В "Артефир" режисьорът запознава слушателите с филмовите приключения, които СФФ е осигурил за най-младите кинолюбители. 

"Детската публика е особено важна, а малко я забравихме", казва Хадживасилев. Ето защо утвърдените специалисти от фестивала се притичват на помощ. Селекционерът гарантира, че е подбрал да бъдат представени едни от най-ярките филми, до които се е докоснал през изминалата година.

"Пиле за Линда!" – една цветно нарисувана авантюра, е сред перлите в тазгодишната фестивална програма. Анимационният филм е копродукция между Франция и Италия (реж. Киара Малта и Себастиен Лауденбах).

"Големи мечти" на чешкия сценарист и режисьор Даниел Панек пренася зрителите в спомена за зимната олимпиада в Нагано, Япония. Чешкият отбор по хокей на лед печели в края на миналия век олимпийска титла и всички младежи жадуват да бъдат на тяхно място. Ще успее ли 11-годишният Дом да завоюва мечтаната победа за своя отбор?

История за порастването на едно самотно момче – филмът "Бягството на Фин" на германския режисьор Щефан Вестервеле. Едно приключение с трактор, което води до истинско приятелство.

Публиката на София ще се срещне и с предприемчивия 12-годишен Макс от "Кокоша ферма" на канадския режисьор Себастиен Ганье. Филмът заслужено е получил две награди за най-добър международен детски филм на фестивала "SCHLiNGEL".

Повече относно програмата "СФФ за деца" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна