Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два концерта на прочут хор

| обновено на 26.02.24 в 13:32

Два концерта на хора под ръководството на проф. Костадин Бураджиев от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, ще се проведат в Париж в навечерието на Националния празник на България 3 март. Организаторите на събитията са френските асоциации за културен обмен Art Gallery Constantin и ARTAVENIR.

На 2-ри март в църквата "Света Елисавета Унгарска" ще бъде изнесен концерт "Мистерии от далечни времена", съдържащ петнадесет произведения с църковно-славянска музика от български и съветски композитори.

Вторият концерт на хора ще се проведе на самия Национален празник на България – 3-ти март в Американската църква в Париж, под заглавие "Песните на Орфей". В него са включени фолклорни произведения на известни български композитори като Иван Вълев, Красимир Кюркчийски и други.

В ефира на “Terra Култура“ проф. Костадин Бураджиев споделя, че подборът на репертоара за концертите не е бил лесен, но успяват да подберат стойностни произведения, които да бъдат лесносмилаеми и да събудят усещането за многогласие и мистерия. Той изтъква значимостта на представянето на българския музикален фолклор в чужбина, както и на църковно-славянските произведения, които са част от българската културна наследствена.

“Освен български фолклор, ще представим и църковно-славянски произведения от български и руски автори. Това е едно голямо предизвикателство пред моя хор. Въпреки, че този вид пеене не е в нашите приоритети, се справихме успешно, тъй като малко по-назад във времето, през 2022 г., спечелихме две златни грамоти от 11-ия международен църковен конкурс в Москва, което беше признание за хора, че овладяваме този маниер на пеене.

Подборът на репертоара не беше лесен. Имам огромен репертоар, от който трябваше да подбера стойностни произведения, които да бъдат и лесносмилаеми, които да събудят това музикантско усещане за многогласието, за тази мистерия, която всички намират в нашето изпълнение и в българските гласове“, казва той.

За професор Бураджиев и неговия хор участието в подобни събития представлява голямо предизвикателство, но и възможност да покажат своите умения и талант пред международна аудитория. Той споменава и предишни успехи на хора на международни участия, което е признание за техните умения и професионализъм.

Събитията се очаква да допринесат за разнообразието и културния обмен между България и Франция, като представят българската музикална и културна традиция пред френската аудитория.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки – Радио Пловдив и Община Пловдив
По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна