Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доротея Николова: Украинците живеят тук и сега, утре може да няма

| Интервю
Снимка: Доротея Николова

В Украйна никой не говори колко ще продължи войната, каза пред БНР Доротея Николова от Радио Варна, която се върна от посещение в страната.

"Всички работят по някаква кауза. Всички събират пари. В каналите в Телеграм виждаш откъде има атаки, ракети. Всички помагат", добави тя и подчерта:

"Това е държава, в която всички живеят. Това са хора, които знаят, че истинският живот е тук и сега, а утре може да няма – за теб, за семейството ти".

Николова отбеляза, че някои части от Украйна разглеждат различно отпреди. В Одеса например на всеки ъгъл, на всеки вход има сложено украинското знаме – на 20-50 метра, посочи тя.

"Тези хора са свикнали как да живеят във война, как да се адаптират, как да събират багаж, колко бързо да бягат. Единият от приятелите ми, един от хората, с които се запознахме преди година, когато ходихме екип на Радио Варна в тази част на Украйна, каза "Аз съм на 12 етаж. Най-близкото ми убежище е на 1,3 км. Кога да бягам? Просто се обръщам и заспивам"", разказа журналистът в интервю за предаването "Преди всички".

"ПВО-та стрелят, а младежи пеят. Този дух, който аз лично бях видяла преди повече от 20 години в Сърбия, го видях там на живо", допълни тя и отбеляза, че около 35-40% от хората са се върнали в страната.

Доротея Николова

Има и друга Украйна, каза още Доротея Николова:

"Минаваш отчасти през нея. Тя не се е променила особено много. Виждаш същите градове, същата безпътица, кал, която можеш да видиш навсякъде. Това е огромна държава".

Цялото интервю на Силвия Великова с Доротея Николова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

Снимки: Доротея Николова/личен архив

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна