Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Китанов: СФФ е посветен на отварянето от нас към другите, на българското кино към целия свят

| Репортаж
Снимка: Ани Петрова

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" (СФФ) започва след по-малко от месец. Основната програма е от 13 до 31 март. В този период са изданията и в Пловдив, Бургас и Варна. 

Откриването ще бъде с филма "Клопка" на режисьора Надежда Косева - в зала 1 на НДК от 19.00 часа. 

На 23 март ще се проведе церемонията по връчването на наградите от състезателната програма. А след това зрителите ще могат да гледат филма "Присила" на американската режисьорка София Копола. 

Новият клип на "София филм фест" беше представен премиерно на пресконференция. Директорът Стефан Китанов обяви: 

"Ако миналата година мото на фестивала беше свързването отново чрез киното, тази година фестивалът е посветен на отварянето. Отварянето на вратите от нас към другите, на българското кино към целия свят и на вратата на света към нас". 

Стефан Китанов

Екологичната тема отново е актуална, под различни форми: 

"Идеята да продължи засаждането на дървета в гората на "София филм фест" няма да е само за една година. Ще продължи в партньорство със Столична община". 

Дърво ще засади и Надежда Косева. 

"Моето пътешествие с него започна преди 5 години, когато Боян Папазов, автор на сценария, заедно с Владимир Андреев – негов продуцент, ми се обадиха да ме поканят. На първо четене филмът е много мъжки. Всеки един от нас трябва да запази собственото си достойнство и на света, в който живеем". 

Надежда Косева

На "София филм фест" ще бъдат връчен три награди на София: 

"В партньорство с Гьоте институт ще гостува Маргарете фон Трота – знаменита немска режисьорка. Тя ще представи най-новия си филм". 

Наградата на София ще получат и Цветана Манева – иконата на българското кино и театър, и на художникът Георги Тодоров – Жози. За първи път тази награда се връчва на художник, което е израз на почит и уважение към професията в киното, подчерта Китанов. 

Два специални мастър-класа ще водят полската режисьорка Малгожата Шумовска и германската режисьорка Маргарете фон Трота. Те ще се състоят в Полския институт и в Гьоте институт. Във Френския културен център ще бъде показан номинирания за "Оскар" украински филм "20 дни в Мариупол". 

"Тази година акцент в нашата програма е документалният филм "20 дни в Мариупол", каза Едуард Морно – аташе по културното сътрудничество във Френския културен институт в София. 

Сред специалните гости на фестивала са членовете на журито. 

Зад мащабния филмов фестивал стоят редица институции и частни спонсори, които от години подкрепят творческата инициатива. Това са Столична община, Министерството на Културата, Националния филмов център, Европейската Комисия и много други. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна