Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНСС показва релефна карта на Санстефанска България за 3 март

Картата ще остане изложена постоянно в библиотеката на висшето училище

| Интервю
Снимка: УНСС

По повод Националния празник 3 март Университетът за национално и световно стопанство ще представи една от малкото добре запазени релефни карти на България от 1928 г., представяща границите на Санстефанска България.

Тя е второ, новопоправено издание на първата релефна карта на Княжество България от 1900 г., на която са отбелязани освен границите по Санстефанския мирен договор от 1878 г. и тези по Букурещкия мирен договор от 1913 г. и по Ньойския договор от 1919 г. Автор на двете карти е генерал Климент Бояджиев, герой от войните за национално обединение.

Картата се съхранява отдавна във фондовете на УНСС, уточни в интервю за БНР Елеонора Чолакова от висшето училище. За първи път обаче тя се показва на широката публика.

Предстои картата да бъде изложена постоянно в университетската библиотека. Официалното откриване е днес в 11.30 часа. Достъпът до реновираната библиотека е свободен.

Снимка: УНСС

"Картата е доста голяма – близо 2 метра на 1.30 метра, гипсова е и е изключително запазена. Тя е новопоправено издание на първата релефна карта, която е представлявала Княжество България. Говорим за изключително точна топография. Тя е била одобрена от министерството на народното просвещение и изпращана до най-различни училища в страната", разказа Елеонора Чолакова. 

Има догадки за броя на релефните карти от 1900 и 1928 г., посочи тя.

"Може би са били доста на брой. Предстои да разберем."

Малко се знае за тези карти, подчерта Чолакова. По думите ѝ картата от 1928 г. е била отличена и на международната сцена.

"Това е бленуваната България – Санстефанска България. Трябва да помним това, което се е случило."

Повече чуйте от интервюто в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна