Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излиза ново списание за фотография - "Фототека"

| Интервю
Снимка: pixabay.com

Излиза ново списание за фотография - "Фототека". Пред БНР главният му редактор Константин Радев обясни за името, че това е игра на думи - между фотография и библиотека. 

"Фотографията се нуждае от тяло, има нужда от физическо присъствие", смята той. 

Снимка: Ирина Недева

По думите му първият брой е символичен - първи брой, първите снимки на Веселин Боришев. Снимките са заснети между 1994 и 1995 г. в Благоевград и околията. Изданието е разделено мисловно на 3 части - селото, градът и ромското гето на Благоевград, посочи Константин Радев. 

Започнах да снимам сравнително късно, освен това стана и случайно, разказа фотографът Веселин Боришев, който е вдъхновение и тема на първия брой. Той потвърди, че в изданието ще влязат неговите първи снимки. Те са много лични и искрени, сподели Боришев и отбеляза неопетнеността им - и негова, и на хората, които е снимал тогава. 

"Светът се движи напред. Фотографията има нужда от дреха", подчерта Боришев в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Според него обаче фотографията е изключително пренебрегвано изкуство в България и винаги е била неглижирана

Константин Радев  Снимка: Ирина Недева

Работя по втория брой на "Фототека", каза още главният редактор на списанието. И уточни, че той ще бъде за пловдивския фотограф Милан Христев и ще съдържа улична и репортажна фотография от София в периода от края на 80-те - началото на 90-те години. 

Всеки брой ще бъде посветен на един фотограф и на една фотографска серия, коментира Константин Радев и добави, че общият знаменател е "Талантлива българска фотография". По думите му снимките трябва да са от висока художествена значимост. Няма ограничения - нито в опита на фотографите, нито в жанра, в който работят, обясни още той. 

Засега списанието ще се продава само онлайн. 

Цялото интервю на Ирина Недева с Константин Радев и Веселин Боришев в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна