Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

Отворете вратите към световното кино от 13 до 31 март 2024 година

Снимка: siff.bg

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК. Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април.

Богатата фестивална програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и специална селекция от близо 20 късометражни филми от 53 държави на 6 континента. Прожекциите ще бъдат в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели. В същото време ще бъде представена и специална селекция от филми онлайн в партньорство с Neterra.tv/plus и публиката в цялата страна ще може да гледа избрани заглавия от фестивалната програма.

Българската публика ще посрещне в София авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които ще ги представят лично пред българската публика в киносалоните, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми. "София филм фест" в Пловдив ще бъде от 15 до 31 март, изданието във Варна е от 22 до 30 март, а "София филм фест" на брега в Бургас ще бъде от 21 до 29 март.

Фестивалът се открива официално с европейската премиера на филма на Надежда Косева "Клопка" – копродукция между България и Германия, реализирана по сценарий на Боян Папазов. Филмът поставя специални акценти – върху важността да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят, въпреки клопката на миналото, както и върху симбиозата между хората и природата и начина, по който нехайството ни води към нейната гибел.

Една от най-очакваните гостенки през 2024 година е легендарната германска режисьорка Маргарете фон Трота, която ще представи най-новия си филм "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята", ще проведе специален майсторски клас в Гьоте институт и ще получи Наградата на София на Столичната общиназа своя изключителен принос към изкуството на киното. Същото признание ще получат и уважаваният и обичан от няколко поколения кинаджии художник и сценограф Георги Тодоров-Жози, както и легендата на българското кино и театър, актрисата Цветана Манева. Плакетът е дело на скулптора Георги Чапкънов-Чапа.

Световноизвестната полска режисьорка Малгожата Шумовска ще получи наградата ФИПРЕССИ Платиниум, ще представи новия си филм "Жената от..." и ще се срещне с почитателите на киното в майсторски клас в Полския институт - София.

Специалната награда на "София филм фест" ще бъде връчена през 2024 година на творческия тандем сценаристи, режисьори и продуценти Джесика Удуърт (САЩ - Белгия) и Петер Бросенс (Белгия), както и на сръбския режисьор Радивое Андрич, чиито филми, включително най-новият "Светкавици отново", могат да бъдат гледани на кино.

На 23 март 28-ият "София филм фест" ще раздаде наградите на най-добрите филми, участвали в Конкурсните програми, а след церемонията ще бъде представен в София премиерно най-новия филм на София Копола "Присила" в специалната Американска гала на фестивала, в партньорство с Посолството на САЩ.

Близо 20 филма ще имат своята световна премиера през месец март в София. Сред тях са дебютният филм на Яна Лекарска "Защото обичам лошото време", "Африканска звезда" на Адонис Флоридес в Балканския конкурс, "Балканска черна кутия" на Цветан Драгнев в Документалния конкурс, "Когато си на 17" на Георги Мухадзе в конкурса Тийн, филмът на Димитър Илчев и Александра Чакърова "Монолит бенд", "Пулсиращи тепета" на Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров и четири творби със сериозно българско участие – "Мегдан: Между водата и огъня" на режисьора Тодор Чапкънов, с оператор Иво Пейчев и монтажист Бохос Топакбашиян, "Караганда" на Макс Уайсбърг с участието на Димитър Маринов, "Диво желание" на Шарон Бар-Зив с участието на Самуел Финци, "Ретроспект" на британския режисьор Сивън Люис Симпсън, заснет и продуциран изцяло в България, с участието на български актьори. Премиерен за столицата е участващият в рубриката Ново българско кино игрален филм на режисьора Петър Русев "Апостол: Един нежен рицар в Бруталия".

Фестивалният център на 28-ия "София филм фест" ще бъде кафе и галерия "Синтезис" – Фотосинтезис. Освен възможност за неформални срещи на публиката и гостите на фестивала, там ще бъдат организирани и публични разговори с част от специалните гости на фестивала.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата на Министерството на културата, ИА "Национален филмов център" и програма "Творческа Европа" МЕДИА на Европейския съюз, в партньорство с културни институти, спонсори, организации и приятели.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна