Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извън границите, но в сърцето: Среща с учениците от българското училище в Страсбург

С песни, изпълнени на перфектен български език, децата от българското училище "Христо Ботев" в град Страсбург посрещнаха с радост и топлина учениците от пловдивската езикова гимназия „Иван Вазов“. Тази емоционална и мила среща беше нещо, което всички ние, гостите от България, ще ги запомним. Срещата с малките българчета зад граница ни накара да се чувстваме у дома, да се вълнуваме и да се гордеем с тяхната привързаност към родната ни култура и традиции.

Видяхме как те плетат мартенички, рисуват прекрасни гледки от родината ни, пеят и танцуват на българската народна музика. Това беше не просто представление, а вътрешно преживяване на нашите традиции и наследство. Децата говореха за България като за своя дом и тяхното отношение към родината беше вдъхновяващо.

Чувствахме се горди, когато ги чувахме да наричат България "вкъщи" и да разказват за своите връзки с нея. Очите им светеха, когато споменаваха за нашата страна, което ни накара да се чувстваме вълнувани и емоционално заредени.

След общата среща учениците от Пловдивската езикова гимназия дълго време пребиваха в мълчание по пътя обратно. Погледи и усмивките на лицата им говореха повече от всякакви думи. Те бяха проникнати от впечатленията от срещата и преживяванията си с българските деца в Страсбург.

Ден след Националния празник на България – 3 март, е подходящо време да споделим тези вълнения и впечатления.

Лидия Михова, директор на Българското училище "Христо Ботев" в Страсбург, ни разказа за историята на училището, което тази година ще отбележи 15 години от създаването си. Тя сподели за гордостта си от успехите на училището и благодарността си към хората от асоциацията, които се включват на доброволни начала в дейността на училището.

Христо Христов, председател на Европейската асоциация "Кирил и Методий", ни разкри важността на ангажирането с асоциативния живот и усещането за значимост, когато работим за общо благо.

Полина Атанасова, секретар на асоциацията и родител на деца, учещи се в българското училище, сподели за своите мотивации и важността на запазването на връзката на децата си с българската култура и език. В разговора се включи и Любов Стойчева, родител.

Срещата с българските деца в Страсбург беше не просто събитие, а истинско преживяване, което ни накара да се чувстваме по-близо до родината си и да ценим още повече нашата култура и традиции. Тя беше наистина вдъхновяваща и ни напомни за важността на запазването на българския дух и нашата идентичност, независимо от местоположението ни по света.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимките са предоставени от Българското училище в Страсбург ““
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна