Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът по дневника на Екатерина Каравелова с нови прожекции из страната

Екатерина Каравелова
Снимка: Регионална Библиотека - Русе

Съпруга на политик, майка на три дъщери с трагична съдба, като една от тях е Лора Каравелова, съпругата на Яворов – това е Екатерина Каравелова, която има нещастието и волята да живее в три бурни епохи, да погребе всички свои близки и да остане вярна на своите обществени каузи до самия си край.

Филмът "Екатерина", заснет преди няколко години, започва екранен тур в Северна България:
Ловеч – 10 март в Кино "Космос" от 17 ч.
Плевен – 11 март в Читалище "Съгласие" от 16 ч.
Русе – 14 март в Читалище "Зора" от 18 ч.

А на днешния ден (8 март) пловдивчани могат да гледат прожекция на филма в къща-музей "Д-р Стоян Чомаков“ (Постоянната експозиция на Златю Бояджиев) от 18 ч.

Режисьорът на "Екатерина" Боряна Топчийска споделя в "Артефир" повече за предстоящите прожекции и срещи с публика. Едно от важните неща, които трябва да се знаят, е, че филмът няма обективен разказ – той е изцяло субективен през гледната точка на Екатерина Каравелова, като за основа служат нейните дневници.

Режисьорът споделя, че "Екатерина" акцентира върху личната история на бележитата българка на фона на историческите събития. Животът на Каравелова е драматичен и концентриран. Тя дори има издадена смъртна присъда по времето на Стамболов. Екатерина Каравелова умира през 1947 година, а последната кауза, за която активно се застъпва, е спасяването на българските евреи.

"Въпреки това, което ѝ се случва в семейството, тя продължава да гори и да работи в обществена полза. Женската енергия, която е свързана с грижа, когато навлезе в обществените среди – това буди огромно уважение и възхищение", казва Топчийска.

Във филма младата Екатерина се играе от актрисата Елица Костова, на средна възраст – от Ива Николова, а накрая – от Божидара Цекова. Във всеки от градовете публиката ще се срещне с една Екатерина.

Да се вглеждаме и в героите на нашето време – към това призовава Топчийска в края на разговора.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна