Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Kottarashky & The Rain Dogs откриват 28-ия София филм фест

Никола Груев - Котарашки
Снимка: siff.bg

Теодосий Спасов, Йълдъз и Ибряма могат да са спокойни!

Когато иде реч за микс – музикален и културен, и модерна България също има с какво да се похвали. При това не само на родна почва, но и с международно признание и авторитет, а и с класна продукция, която е в състояние да накара всяка меломания да се чувства като блондинка в червена рокля с нови екстеншъни, с нов ботокс в устата и скулите и с още хиляда кубика в гърдите. "Котарашки енд Дъ Рейндогс". Котката на Шрьодингер гони кучето на Павлов. Нашата суперформация ще свири на официалното откриване на 28-ия София филм фест в зала 1 на НДК на 13 март.

В програмата на кинофиестата, която ще продължи до 31 март, е включена премиерата на документалния филм на Цветан Драгнев "Балканска черна кутия"който разказва удивителната история на Никола Груев - Котарашки, бивш архитект и обичан от няколко поколения български музикант. Когато Чарли Жилет, легендарен музикален журналист от BBC, чува за първи път музиката на нашето момче, той пише: "Песните му звучат като приказки, разказвани от хора, които имат цялото време на света. Време да съзерцават, да се радват, да създават и мечтаят, и да бъдат вдъхновявани от детайлите и жизнеността на маргиналното съществуване."

Композициите на дипломирания архитект и електронен артист Никола Груев, по-известен с артистичния си псевдоним Котарашки – един от най-нашумелите в света на етно-уърлд музиката български продуценти, излизат по света чрез основания от Хенри Ернст берлински лейбъл Asphalt Tango Records. "Циганско време" в "Сексът и градът"... музиката на Котарашаки е бомбена смес от забавни теми, хумор, електроника и акустика, от нерви и спокойствие..., поднесена с удивителни протуберанси на въображението – още в дебюта "Opa, Hey"! А, както знаем, по нашенски "опа" е другата дума за "извинявай".

Той е от онези смели експериментатори и ремиксатори, които не се страхуват да смесват отрязъци от ромска музика с джаз мотиви, дъб електронни вибрации и дори резки скречове, модерен балкански фънк и блус. Музикантът определя стила си като "балкански психеделик", но критиците го смятат за част от "балканската ритъм вълна". "Opa, Hey", който се появи в изцяло дигитален формат, тръгна изключително успешно, получи възторжени отзиви в западните медии, задържа се пет месеца сред най-търсените албуми и стига до трето място в европейската класация World Music. За "Opa, Hey" писаха дори The Guardian и Independent. Котарашки и неговите сайкъделик етно-рок Дъждовни кучета бяха единствените представители на България в афиша на специалната фокус сцена Club Globalkan на фестивала WOMEX в Солун, посветена на балканската музика. "Opa, Hey"! донесе на своя композитор световна слава, а с последвалия го "Демони" продуцентът обиколи над десет от най-големите европейски фестивали.

След дебюта директно на престижното 3-то място в World Music Charts Europe на "Demoni", музикантите продължиха посоката на любопитни комбинации между етно, рок и сайкъделик. Подир няколко успешни европейски обиколки, започнаха експериментите и в колаборации с различни гост музиканти, между които Димитър Льолев (саксофон), вокалистите Димитър Василев - Нуфри от "Паникън Уайаскър", "Бастардоломей" и "Тонодеро", новозеландката Туи Мамаки, Миленита, наполовина еквадорецът Нино Гомес от "Пистамашина", "Субтиера", "Брухерия", "Дъ Сайънс"... В резултат на тези търсения звученето им претърпя лека промяна и етно елементът отстъпи място на други стилове като джаз, фънк, рок и т.н. Въпреки развитието, уникалният саунд на групата остана все така вълшебен и танцувален.

Котарашки композира музиката към филма "Sonambulo" на българския аниматор и режисьор, някога базирания в Канада Теодор Ушев, който пък стои и зад многократно награждавания клип на групата към песента й "Demoni". Така също Котарашки написа тема и към филма на Драго Шолев "Рибена кост". 

През годините Никола се нареди сред онези творци, които принципно обитават едни галактики по-далечни от нашата. Но те от време на време ни посещават, за да припомнят, че освен непосилното бреме на плътта, носим и сетива, които аха да закърнеят, приклещени в сандвича от насъщния и жълтата преса. 

Актуалният албум на формацията "Doghouse" се появи след 4-годишен творчески процес, записан със специалното участие на Веселин Митев (гайда, кавал, вокал), чието име свързваме с "Исихия" и "Кайно Йесно Слонце", поп и джаз певицата Ася Андонова, която пък придоби известност като най-младия член на "Магнито бенд". Котаракът – той е ясен. Но кои са към днешна дата кучетата около него? Отново Нино Гомес, безподобният оригинал Сърмата Хари, барабанистът Наско Попов, Мишо Иванов – бас, и последен – но само по споменаване – Сандо Сандов – тромпет и акордеон, член на зевзеците "Уикеда". 

Дали в съвременния свят си струва да бъдеш артист, или това е просто загуба на време? Ето за това разказва посветената на Котарашки "Балканска черна кутия" на режисьора Цветан Драгнев, чийто ярък почерк ценителите на седмото изкуство познават още от "Пустиняци" и "Пасажери". Защото в България животът на музиканта може да бъде оприличен на съществуване в непредсказуема "балканска черна кутия", където нищо не се развива според очакванията. Оператор на филма е Делян Георгиев, а продуценти – Галина Тонева и Кирил Кирилов ("Гала Филм"). Обичам такава музика и нейните автори – непрекъснато измъкващи се от общоприетите стилови рамки, експериментиращи с познатите музикални течения и които предлагат на слушателя интересен микс от различни културни пластове, без да давят ухото с нафукана псевдоинтелектуална скука.

Уважаеми зрители, молим да изключите мобилните си устройства!

Снимка – София филм фест
По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени