Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соумяшри Павар въвежда български изпълнители в света на класическия индийски танц

Соумяшри Павар, една от най-изявените танцьорки и хореограф на класически индийски танц-театър, пристигна за първи път в София. От 13 до 17 март тя ще проведе уъркшоп, посветен на класическия индийски танц-театър. Заниманията са в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала", а организатор е фондация „Ден Гри“.

Уъркшопът, предназначен за танцьори, актьори и хореографи, е посветен на "Бхаратанатям" и "Кучипуди" – два от осемте стила на класическия индийски танц-театър, които са запазени отпреди пет хиляди години и са едни от най-популярните стилове в Индия. Изпълнявали са се главно от жени и мъже брахмини, като чрез драмата на танца пресъздават древни истории и се смятат за най-висша форма на ведически ритуал.

Елена Панайотова и Соумяшри ПаварУчастниците ще се запознаят с уникални танцови техники, в които краката поддържат ритъма, ръцете разказват историята чрез жестови език (мудри), а лицето изразява емоциите.

"Много харесвам метафората за индийската класическа танцьорка като първия мултимедиен текст. Класическата индийска танцьорка изразява едновременно дума, звук и образ – докато танцува, тя непрестанно свързва стъпките, мудрите и изражението си, като че проявявайки игривостта на човешката природа", казва режисьорката Елена Панайотова, председател на фондация "Ден Гра".

Творческото ателие ще завърши на 17 март с представяне пред публика на кратка хореографска пиеса "Навараса", както и със солово изпълнение на Соумяшри Павар. Входът за представлението е свободен.

Соумяшри Павар (Ph.D) е Bharata Natyam & Kuchipudi танцьор, учител, хореограф и изследовател с над двайсет и пет годишен опит. Тя специализира при едни от най-утвърдените майстори на индийски класически танц в университети в Мумбай. Водещ преподавател в Университета по Драма в Аурангабад. Директор на изследователския институт по класически индийски танц "Девмудра" в Аурангабад. Има множество участия като танцьор и изследовател в престижни танцови фестивали и симпозиуми в Индия и Европа. Член е на Международния танцов съвет, ЮНЕСКО в Париж и член на Световния културен форум на Индия (IWCF) в Делхи.

Снимки – Регионален център за съвременно изкуство "Топлоцентрала"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна