Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският театър представя в София "Хеда Габлер" на Ибсен

Драматичният театър "Адриана Будевска" в Бургас гостува на софийска сцена с един от най-новите си спектакли "Хеда Габлер" от Хенрик Ибсен. Постановката по пиесата на големия норвежки драматург е дело на Десислава Шпатова, която е работила по превода на Гергана Мей.

За главната роля е поканена актрисата Анастасия Лютова.

"Това, в което се вглеждаме, е психологията на човешките същества, които имат способността да се самоунищожават, да се унищожават взаимно, откъде идва, какви са корените на една такава разруха.

Ние сме се опитали да извадим не просто женски персонаж в мъжки свят и как тя се справя в този свят, а един универсален характер, в който и мъже, и жени, всеки един човек би могъл да припознае своята тъмна страна, своето влечение към красотата, своите демони от миналото, които се изправят срещу него в даден момент и той трябва да се справя с тях", сподели в "Артефир" Анастасия Лютова.

В представлението участват още актьорите  Ивайло Гандев (гост), Васил Ряхов (гост), Никола Парашкевов, Невена Цанева, Аглика Бояджиева и Алина Катречко от Одеса, която вече е в трупата на Бургаския театър.

Сценографията и костюмите са дело на руския сценограф Александър Шишкин, който от известно време живее в Бургас. Автор на музиката за спектакъла е Асен Аврамов, хореография – Татяна Соколова.

Публиката в София може да гледа "Хеда Габлер" на 14 март на сцената на Народния театър "Иван Вазов".

Представлението не се препоръчва за зрители под 14 години.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Драматичен театър "Адриана Будевска"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени