Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НДК отбелязва 90 години от рождението на проф. Крикор Азарян

Валентина Радинска за наградата "Иван Давидков" и рестарта на театър "Азарян"

Снимка: ndk.bg

В седмицата, в която отбелязваме 90-годишнината от рождението на големия театрален режисьор проф. Крикор Азарян, неговата съпруга поетесата Валентина Радинска получи Наградата за принос в българската поезия на литературната академия "Иван Давидков".

Литературната академия, основана през 2022 година, откроява и награждава творци "със свой глас и творческа самобитност, с убедителна чувствителност, проявяващи морален и нравствен стоицизъм и полагащи усилия за съхраняването и обогатяването на българския език, следвайки високите естетически критерии на своя патрон – поетът, живописец и преводач Иван Давидков. Първият носител на тази награда през 2023 година е поетът Румен Леонидов.

Среща ме ви с Валентина Радинска по повод литературното отличие и отбелязването на годишнината на проф. Азарян в разговор за поезията, театъра и любовта.

Валентина Радинска

Националният дворец на културата съвместно с фондация "Проф. Крикор Азарян" и Театър 199 "Валентин Стойчев" ще почетат рождението на големия театрален режисьор с авторския моноспектакъл "Ива е онлайн" на 15 март на сцената на обновеното пространство за сценични изкуства – зала 2, която отново ще приеме името театър "Азарян", с което беше известна последните години.

Постановката е с участието на Ива Тодорова, студентка на професора, а режисьор е Стоян Радев. Със спектакъла се възобновява традицията, започната през 2015 г., според която всяка година ученици и приятели на Азарян отбелязват раждането му със специално събитие и споделят спомени и случки, свързани с него.

След представлението фондация "Проф. Крикор Азарян" отново ще връчи награда за ярко постижение в театралното изкуство, като носителят ѝ до последно се пази в тайна.

Снимки: НДК, БГНЕС
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени