Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът на Туминас продължава да живее

В памет на световноизвестния литовски режисьор Римас Туминас

Римас Туминас
Снимка: Wikimedia
Неотдавна ни напусна Римас Туминас. Въпреки напредналата си болест, режисьорът репетираше до последния си миг "Вишнева градина" в Италия. Чехов е неговият автор, както и Шекспир, Лермонтов, Софокъл, Пушкин, Бекет. Чрез тези автори той изследваше човека, както и чрез Радичков.

Първата му постановка в родната Литва е Радичновият "Януари". Има нещо символично, че и в последния си недовършен проект по Чехов той работи с българин - сценографът Юлиан Табаков. Ескизите на Табаков са една от следите на този спектакъл, който уви няма да види премиера.

Географията на театъра на Туминас включва Литва и Финландия, Исландия и Шотландия, Полша, Швеция, Италия, Русия и Китай. Въпреки ненавременната кончина, спектаклите на режисьора продължават да се срещат с публиката в различни държави по света, а онлайн записите на спектаклите му са като лаборатории за младите режисьори.

В памет на световния режисьор говори д-р Майя Праматарова, която отблизо е наблюдавала театъра на Туминас по големи театрални сцени и фестивали.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна