Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пансион" - история от Турция за момче, растящо между религията и светския начин на живот

| Интервю
Нехир Туна
Снимка: Иван Русланов

"В "Пансион" се опитах да приложа личния си опит, за да разкажа история, която надхвърля макрополитическата борба между религията и светския начин на живот. Исках да пресъздам изолацията и натиска, с които се сблъсква Ахмет, докато се опитва да отговори на очакванията на семейството си и да открие своето място".

Това каза турският режисьор Нехир Туна, чийто филм "Пансион" е част от програмата на София филм фест.

1997 г. Напрежението между религиозните и светските турци се засилва. Четиринайсетгодишният Ахмет е изпратен от баща си в ислямско общежитие, за да изучи мюсюлманските ценности. Баща му наскоро е приел исляма и Ахмет полага много усилия, за да бъде идеалният син, но не успява да се впише сред грубите деца в общежитието, а и в светското училище се чувства изолиран и крие от съучениците си своя нов дом. Единствената му утеха е новият му приятел Хакан, отракано момче от улицата, което знае как да оцелее в системата на общежитията. Мечтата им е да могат да взимат самостоятелни решения.


Нехир Туна разказа, че самият той е израснал в консервативно семейство и има опит от първа ръка, познава и опита на много негови приятели за това как конфликтът между поколенията се отразява на живота на един млад човек и "как оформя личността в хода на целия живот":

"Във филма "Пансион" се опитвам да намеря отговор на въпроса възможно ли е разбирателство между бащи и синове. Опитвал съм се да видя къде могат да се срещнат те, защото представата на родителите за това какво е най-добро за децата им може и да не отговаря отговаря на очакванията на децата. Виждаме двама герои, които вървят един към друг и се опитват да се срещнат някъде по средата. Филмът се опитва да отговори на въпроса доколко можеш да оказваш натиск върху един човек и да се опитваш да го оформиш". 

Режисьорът сподели, че има идея в нов филм да проследи героя, след като е напуснал вече пансиона и живее живота, който винаги е желал, и да види как тази трансформация се развива в съвременния Истанбул.

Филмът "Пансион" ще бъде показан в София на 20 март, сряда, от 18.00ч. в Културен център "G8" и на 21 март от 13.00ч. в Euro Cinema.


Творбите на Нехир Туна съчетават социален анализ и оригинална визуална естетика, като засягат сложни съвременни проблеми на Турция, доминирана от разбиранията за мъжественост и консерватизъм. Като възпитаник на „Сънданс“, той участва в Семинар за сценаристи през 2019 г. и в Семинарът за режисьори и сценаристи през 2020 г. Сценарист и режисьор е на седем късометражни филма, сред които Обувките – предистория на Общежитие. Дипломирал се е в програмата за режисьори на Колумбийския университет и има магистърска степен по режисура от Техническия университет в Рочестър.

Интервюто на Петър Волгин с Нехир Туна в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Превод: Мартин Петров

Снимки: София филм фест

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна