Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на научните изследвания и иновациите. Къде е България?

Снимка: Pixabay

Тази седмица е Седмицата на научните изследвания и иновациите, организирана от Европейската комисия. Тази година Европейската комисия отбелязва 40-годишното пътуване през рамковите програми за научни изследвания и иновации. Седмицата на научните изследвания и иновации ще обсъди бъдещето на Научните изследвания и иновациите в контекста на конкурентоспособността на ЕС.

Какво е бъдещето на научните изследвания и иновациите в епохата на новите технологии и какво се прави в страната ни по отношение на тях? 

Константина Войнова, ръководител отдел "Дялови инструменти" във Фонда на фондовете, сподели своя опит и виждания по тези въпроси. Тя разкри, че финансовите инструменти, които разработват, са насочени към подпомагане на бизнеса, особено в областта на иновациите и технологичния трансфер. По нейните думи през последните години са предоставени значителни средства за подкрепа на стартиращи предприятия, които се занимават с иновационни проекти.

Важно е да се подчертае, че със създаването на финансови инструменти се стреми да се улесни пътят на иновациите към пазара. Това включва създаването на екосистема, която подпомага развитието на иновативното предприемачество.

В предаването тя сподели още, че през изминалия програмен период са били структурирани пет финансови инструмента за дялово и квази-дялово финансиране, които се оказват от съществено значение за подкрепа на стартъпите и иновационните проекти.

Сред примерите за успех се споменават компании, които разработват напредничави технологии като дронове за самоуправление и изкуствен интелект за създаване на дигитални близнаци. Според нея това подчертава високия потенциал за иновации в България и необходимостта от създаване на по-добри връзки между бизнеса и научните организации.

Обобщавайки обратната връзка от различни срещи и дискусии, Войнова подчерта необходимостта от култура, насочена към пазарната реализация на научните разработки. Това изисква активно участие както от страна на бизнеса, така и от научните организации, които трябва да си сътрудничат за успешно внедряване на иновациите.

В заключение България, както беше отбелязано, е направила значителни стъпки в повишаването на своя инвестиционен капацитет, но остава предизвикателството за по-целенасочени действия, насочени към пазарната реализация на научните разработки. Това изисква активно сътрудничество между бизнеса и научните организации, за да се осигури успешно внедряване на иновациите и технологиите в реалния бизнес сектор.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна