Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Татяна Лолова

| обновено на 22.03.24 в 09:18
Снимка: Ани Петрова

Татяна Лолова е едно от най-значимите и обичани имена в българския театрален и филмов свят. Тя е родена на сцената на Русенския театър, бързо завладява сърцата на зрителите с уникалната си актьорска магия и необикновен талант. Нейният театрален път започва през 1956 г., когато е назначена като първа актриса в новосъздадения Сатиричен театър. С неповторимо чувство за хумор и топлота към публиката, Татяна Лолова бързо става известна като виртуоз на комедийната сцена.

През годините, прекарани на сцената на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", Татяна Лолова не само удовлетворява вкусовете на зрителите си, но и ги вълнува с безкрайната си енергия и артистично излъчване. Нейните роли се превръщат в символи на доброто настроение и вечната борба с житейските предизвикателства.

През 1997 г. излиза автобиографичната книга на Татяна Лолова, озаглавена "Една втора живот". Този литературен труд разкрива множеството лица на изключителната актриса и нейните препятствия по пътя към успеха. Книгата става бестселър и остава класика в българската книжарница, вдъхновявайки поколения с нови мечти и амбиции.

В интервюто с актрисата Елена Атанасова за предаването "Нашият ден" тя споделя своето възхищение към Татяна Лолова, като я нарича "своята голяма муза и вдъхновителка". Това е само едно от безбройните свидетелства за влиянието и значимостта на Лолова в българската културна сцена.

Носителка на множество престижни награди като "заслужил артист" и "народен артист", Татяна Лолова остава символ на възприемането на таланта и труда в българското изкуство. Удостоена с орден "Св. св. Кирил и Методий“ и орден "Стара планина", тя е пример за ангажимента и посвещението към театралното изкуство.

С над 120 театрални, 76 телевизионни и 54 филмови роли Татяна Лолова остава непреходно присъствие в сърцата на милиони зрители. Нейното име е запазено във великата книга на българската култура, а нейното изкуство е вечен паметник на вдъхновението и емоциите.

Можете да чуете мелодията на песента "Валидолче вита" в запис от Архивния фонд на БНР и гласа на актрисата, който ни пренася в света на Татяна Лолова, света на безкрайната ѝ любов към изкуството и зрителите. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна