Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спасителят", или театъртът като оръжие срещу зависимости

| обновено на 23.03.24 в 07:38

В ефира на "Нашият ден" беше обсъдена важността на театъра като инструмент за превенция на зависимости сред младите хора, осветляваща разговора между актьора Ивайло Захариев, експертът по връзки с обществеността Мария Пеловска и зам.-кметът по култура и образование на район "Овча купел" Дарина Лучанска. Обсъждането на постановката "Спасителят" и нейният влияние върху аудиторията, особено сред младите, издига театъра като средство за промяна и предупреждение на сериозни проблеми като наркоманиията.

Театърът, като визуално и емоционално изживяване, успява да допре до аудиторията, като отваря дискусии и вдъхновява за промяна. Използването на "Спасителят" като инструмент за сблъсък с реалността на наркотичната зависимост демонстрира ангажимента на културните институции и общностите в борбата срещу този проблем.

Отляво надясно са Ивайло Захариев, Дарина Лучанска, Божидар Александров и Мария Пеловска.

Дарина Лучанска сподели своите наблюдения от реакциите на младежите след представлението, подчертавайки важността на открития диалог по темата за наркотиците. Тя акцентира върху неотложната нужда от предприемане на действия, докато Мария Пеловска подчертава сериозността на проблема и значението на подкрепата за инициативи, насочени към превенцията на зависимостите.

Също така, актьорът Ивайло Захариев споделя впечатленията си за постановката и нейната  роля. През театралното изкуство, той призовава за единство в каузата за подпомагане на младото поколение да направи правилни избори.

Използването на театъра като средство за обществено осведомяване и превенция на социални проблеми, като наркоманиията, е ярък пример за ангажираността на културата като катализатор за промяна. Въпреки че предизвикателствата са големи, този подход се доказва като ефективен начин за въвеждане на трудни теми в общественото обсъждане и за подпомагане на младежите да разберат последиците от своите действия.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна