Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монодрамата "Виктория" е за любовта

Написана от Йордан Славейков през 2021 година по време на пандемията мондорамата "Виктория" първоначално е осъществена на сцена в Република Северна Македония, в театър "Антон Панов", гр. Струмица. Преводът и постановката са дело на Дѐян Ангелов, който е завършил режисура в НАТФИЗ. "Виктория" става международен аудио-визуален театрален проект, в който актриси от девет държави заснемат монолог от пиесата на девет различни езика.

Голямата тема е за любовта, а по-конкретно отношенията между майка и дъщеря, в които е изчезнала тъкмо любовта, а също и забранената любов – Виктория се влюбва в бежанец от Афганистан, но го убиват. Монодрамата разкрива и нравите, и морала в малките градчета.


Актрисата Деница Даринова се превъплъщава в ролята на Виктория под режисурата на Йордан Славейков. Пиесата е номинирана за наградата "Икар" в категория "Драматургичен текст", както и за наградата "Аскеер" в категория "Най-добър моноспектакъл". Наскоро гостува на фестивала "Мартенски театрален маратон" в Пазарджик, а след това в Пловдив. В началото на април ще бъде част от международния театрален фестивал на монодрамата "Соло Акт 2024" в Габрово.

В София ще се играе на 23 март, събота, от 19.30 часа в "I am Studio".

Чуйте Йордан Славейков

Снимки: ФС на Йордан Славейков
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени