Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последни данни: 137 жертви на атентата в Москва. Реакции

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Още четири жертви бяха открити на втория ден след терористичното нападение  в търговския център "Крокус Сити Хол" край Москва.

Според най-новите данни на руския Следствен комитет загиналите са 137. 

Русия днес е в траур в тяхна памет.

От Следствения комитет съобщиха, че са открили оръжие и боеприпаси, както в сградата, така и в автомобила, използван от заподозрените за нападението.

В отговор на вчерашните изявления на руския президент Владимир Путин и на Федералната служба за сигурност, свързващи нападателите с Украйна, украинският президент Володимир Зеленски ги упрекна, че се опитват да отклонят вината от себе си:

"Всичко е абсолютно предвидимо. Тези стотици хиляди руснаци, които сега убиват на украинска земя, със сигурност ще бъдат достатъчни, за да спрат всички терористи. И ако руснаците са готови мълчаливо да умират в "Крокус хол" и да не задават никакви въпроси на своите служби за сигурност и разузнаване, то Путин отново ще се опита да обърне ситуацията в своя лична полза".
 
Съединените щати посочиха като единствен извършител на атентата в "Крокус Сити" джихадистка групировка, базирана в Централна Азия.

"Не, няма никаво доказателство за съпричастност на украинците към атаката. Всъщност ние знаем, че отговорна е, както по всичко личи, групировката "Ислямска държава в Хорасан", каза вицепрезидентът Камала Харис в интервю за Ей Би Си Нюз.
 
След като пое отговорност за нападението край Москва, "Ислямска държава" публикува снощи и видеоклип, за който твърди, че е от самото нападение. 

До момента руските власти не са отправяли обвинения към джихадистите за случилото се в петък вечерта, но не са представили и доказателства за украинска връзка.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна