Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тошев с премиера на "Appassionata" в София

4
Снимка: СФФ

На 27 март 2024 г. в столичното кино "Одеон" от 19.30 ч., в рамките на 28-ия Международен София филм фест, ще бъде представен документалният филм "Appassionata" на Георги Тошев, посветен на австрийската пианистка от български произход Донка Ангъчева. Оператор е Борис Пинтев. Монтажист и режисьор на филма е Калояна Климентова.

Документалната лента е много красиво и динамично пътуване, в което виждаме блясъка на Виена, озвучен с виртуозните пиано изпълнения на Донка Ангъчева.

Филмът "Appassionata" представя артистичната инициатива на Донка Ангъчева "Die Kunst in Österreich lebt weiter" ("Изкуството в Австрия продължава да живее") – серия от концерти, чийто огромен успех ѝ носи наградата "Жена на годината" в областта на изкуството и културата в Австрия. "Appassionata" показва и етапи от записите в последния албум на пианистката "Childhood Memories".

За първи път филмът беше представен през март 2023 година в едно от най-старите и артистократични кина във Виена – "Metro Kinokulturhaus". Елегантната премиера събра на едно място културния елит на Виена и Швейцария.

Софийската премиера ще бъде в присъствието на Донка Ангъчева и екипа на филма.

Надя Атанасова разговоря с журналиста и автор на филма Георги Тошев. 

Чуйте интервюто в прикачения файл.

Снимки – СФФ и Мира Дерменджиева
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна