Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

| Интервю
Снимка: архив

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година, като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях.

Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен вестник на 19 март.

Дните отсъствия вече ще се извиняват само с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител, а не както беше преди това - три с молба до класния и седем с разрешение от директора.

От Министерството на образованието и науката коментират, че с приетите промени се дава възможност родителите самостоятелно да вземат решение за  отсъствия в случаи на семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и други.

Според Асен Александров – директор на 51 СУ "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование, трябва да се знае какво точно се разбира под уведомителния режим, чрез който родителите съобщават на класните ръководители, че децата им ще отсъстват от училище по семейни причини. Според него трябва да има някаква комуникация между родителите и класните ръководители за причините за отсъствието. Той смята, че училищата трябва да посочат, когато има мотивирано искане, какви да са причините:

"Те нека да са широк кръг, но по скоро да покажем кое не може да е причина. Не може да бъде причина "Не съм подготвен за контролна работа", "Страх ме е, че ще ме изпитат" или "Нашето семейство иска всеки петък, събота и неделя да ходим до морето" – трябва да се балансира между интересите на семейството и интересите на ученика. Понякога интересите на семейството нарушават интересите на ученика".

Александров оценява като положителен факта, че занапред заявленията за отсъствията по семейни причини ще се адресират само до класния ръководител.

Мария Ангелова е майка на 3 деца – във втори, пети и седми клас. Тя приема с облекчение промяната и смята, че тя ще е от полза за родителите.

Целия репортаж на Андрей Борисов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна