Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бдителните писатели" на Александра Чаушова

Тази вечер (4 април) в галерия "Swimming Pool", София, се открива изложбата на Александра Чаушова с куратор Десислава Димова.

Александра e родена в София и е завършила Националната художествена академия. Освен художник, тя е и писател. Живее в Брюксел и преподава рисуване в Ла Камбр. Представлявана е от галерия "Носбаум Рединг", Брюксел и Люксембург.

Настоящата изложба, по думите на художничката, се фокусира върху флуидната "граница между реалността и фикцията на идеологията". 

"В изложбата "Бдителните писатели" Александра Чаушова смесва произведения от няколко свои серии, всяка със собствени разкази и протагонисти, в един обобщен образ – този на бдителния, но ненадежден писател", разкриват от галерията.

"Всяко историческо представяне, – пише Чаушова, – изглежда се определя от идеологията. Но идеологията е уклончива. Тя не може да бъде обявена за фалшива, не може да бъде наречена лъжа, защото никой не би подкрепил една лъжа. Но също така не би могло да се каже, че идеологията представлява истината. Така че може би идеологията е известно заразяване на реалността с фикция."

Чуйте Александра Чаушова и Десислава Димова

Снимка – галерия "Swimming Pool"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна