Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замърсяването от трафик в София е целогодишен фактор и върху него се натрупва и от отоплението през зимата

Александър Симидчиев: Националната политика за замърсяване на въздуха трябва да е изпреварваща

| Интервю
д-р Александър Симидчиев
Снимка: Ани Петрова

Проблемът със замърсяването на въздуха е станал по-лек отколкото в предходни години, защото има движение в правилната посока, но то трябва да бъде ускорено.  Няма обаче държавна политика за събиране на данни, защото всички мерки, които се предприемат трябва да се базират на актуални данни. Това сподели в интервю пред БНР д-р Александър Симидчиев, пулмолог, депутат от ПП-ДБ и представител на "Лекарска мрежа въздух за здраве".

"Ролята на националните здравните политики трябва да е изпреварваща. Сегашните нормативи за въздушно замърсяване важат към сегашният момент и виждаме, че въздушното замърсяване е по-голям проблем и трябва да снижаваме тези нормативи. Ние трябва да имаме качество и актуалност на данните, от тази гледна точка  в България рядко се сещаме, че  политиките трябва да бъдат базирани на данни" обясни д-р Симидчиев.

Днес "Лекарска мрежа въздух за здраве" ще представят няколко доклада с данни и препоръки по отношение на проблема със замърсяването на въздуха. В организацията са лекари от Софийския и Пловдивския медицински университети, специалисти и изявени юристи, които се занимават с екологичното здраве.

"Смисълът на нашето сдружение е да осветляваме здравните проблеми на въздушното замърсяване и влиянието върху общественото здраве, а това изисква да имаме професионален подход към темата, не да следим резултатите, след като сме се изложили на замърсяването , а как можем да предотвратим здравните последици", обясни д-р Симидчиев.

В един от докладите се разглежда активностите на МЗ с цел намаляване на проблема върху уязвимите групи – бременни, два организма,  и хора с хронични заболявания.

"Трябва да се намаляват транспортните емисии и как да намалим трафика. Обикновено говорим за зимата заради отоплението. Това замърсяване се качва върху целогодишното замърсяване на трафика, който е целогодишен замърсител и когато се доби отоплението се превишават нормите", аргументира се д-р Александър Симидчиев.

Неговата гордост, е че за 7 години от създаване на организацията "част от колегите бързо разбират важността на въздуха и  как влияе върху заболеваемостта на всички наши пациенти".

"В последната година и половина бурно се разви "Студентска мрежа въздух за здраве" – това са бъдещи лекари. Гордея се, че тези хора, преди реално да навлязат в работата, се занимават активно с превенция и промоция", сподели специалистът по белодробни болести.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна