Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Владимир Овчаров с премиера на книгата "Стареене и дълголетие"

Снимка: Георги Нейков

Книгата "Стареене и дълголетие" от акад. Владимир Овчаров ще бъде представена от 18:00 часа в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември“ №1).

Поканата е от Българска академия на науките и издателство "Захарий Стоянов".

Томът разглежда два компонента на дълголетието – дължината на живота и качеството на живота, наречена още здравословно стареене. 

"Поддържането на здравословно поведение през живота, като здравословно, балансирано хранене, постоянна физическа активност, въздържане от тютюнопушене, ще допринесе до намаляване на риска от болести, ще се подобри физическият и менталният капацитет и ще забави процеса на стареене", убеждава книгата.

Няма типичен стар индивид – някои 80-годишни имат физически и ментален капацитет, подобен на много 30-годишни. Други възрастни стари хора са със съществено намаляване на техните възможности на много по-ранни години. Много от тези различия се дължат на средата, в която са живели, включително здравното им поведение, пише още в описанието на тома.


Акад. Овчаров е бил два мандата ректор на Медицинския университет в София (1999 - 2008 г.).

Още когато е бил студент във втори курс, е решил и се е посветил на анатомията, и по-специално на изследванията на човешкия мозък.

Научната му биография обхваща 7 страници. Член (и председател) е на десетки български и чуждестранни научни дружества, изнасял е лекции в много страни, получил е множество награди, признание от пациенти, студенти и колеги в цял свят. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна