Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За хората и природата с обич" – нова изложба на Валентина Попова

10
Снимка: Ани Петрова

Валентина Попова рисува от дете, но заниманията ѝ стават по-сериозни, когато решава, че иска да учи архитектура. Не става архитект, завършва социология, но не спира с експериментите с боите, които прави понякога и без четка – само с пръсти. През годините преминава през различни периоди: син, лилав, зелен, създава радващи окото уникални съчетания от цветове. Тя рисува със замах в различни стилове, нейно вдъхновение са космосът, природата и китайската хилядолетна култура

Валентина Попова е работила дълги години като социолог в БНР, но не е прекъсвала никога контакта си с радиото и има безброй приятели – "радиочовеци", както тя самата ни нарича.


Художничката има през годините многобройни участия в общи експозиции, а настоящата изложба е нейната 8 самостоятелна и трета в сградата на БНР.

"За хората и природата с обич" представя 38 картини, рисувани с техниките акрил и маркери върху платна и картони. Вдъхновена от гората и нейните багри, Валя показва в творите си дървета и цветя – в завладяващи цветови комбинации. Присъстват и картини, вдъхновени от сънищата и медитативните ѝ практики.


И този път художничката ще помага. Последните три изложби бяха благотворителни, а сега част от средствата, получени от продажбите на картините, Валя ще дари на фонда за подпомагане на радио служители в нужда.

Изложбата ще бъде открита от културолога доц. Светлана Христова в 17.30 ч. и ще остане във фоайето на БНР две седмици.

Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени