Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията и изгнанието във фокуса на 60-тото издание на Венецианското биенале

| Репортаж
Стая
Снимка: bulgarianpavilionvenice.art

60-то юбилейно издание на Венецианското биенале, което се провежда на две години, започва през следващия уикенд. Идната сряда /17 април/ ще е предварителното откриване. Мотото тази година е "Чужденци навсякъде", а във фокуса на Венецианското биенале попадат темите за миграцията, изгнанието и "чуждестранния произход".

"Съседите" е името на проекта, с който България ще се представи. 

Той представлява мултимедийна и интерактивна инсталация, която изважда на показ спомените на оцелелите от политическото насилие на комунистическия режим в България, пресъздава частично домовете на оцелелите. В тези лични пространства са поставени интервютата, водени от авторите на проекта, както и теренни аудио и видео записи и предмети от локациите на два от лагерите край Ловеч и Белене. Затова инсталацията се състои от три стаи - всекидневна, спалня и кухня. В хола ще чуем разказите на говорещите. В спалнята - на тези, които за първи път се осмеляват да споделят историята си. А в кухнята са само въздишките на нямащите възможност да свидетелстват.

Проектът е базиран на 20-годишна изследователска дейност и 8 - годишно сътрудничество между тримата автори, работа с различни архиви и интервюта с оцелели, но тормозени от режима. 

"Съседите" вече е показван в Софийската градска художествена галерия в края на 2022-ра, както и в Торонто и Принстън, но за изложбеното пространство на Венецианското биенале той е допълнен и адаптиран за Зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, която е близо до Моста на Академията във Венеция. 

"Съседите" беше избран измежду 17 проекта в националния конкурс, обявен от Министерство на културата, а победителят е определен от 7-членно жури от български творци и изкуствоведи с председател проф. д-р Венелин Шурелов. Той отличи способността на авторите да комуникират:

"Това  е много важно за подобен тип проекти. Да комуникират едни много сложни и противоречиви теми. На много нива показват едно ниво на задълбоченост, което ги отличи от всички останали.

Институционализирането на политическото насилие опира до едни лични съдби. Техният деликатен поглед към разказа  на жертвите на тези травматични събития са впечатляващ". 

Васил Владимиров

Страната ни участва за трети пореден път и общо 11 - ти в историята на Венецианското биенале, чието първо издание е през далечната 1895-та година. Нашият павилион се организира от Министерството на културата, а комисар е Надежда Джакова, директор на Музея за съвременно изкуство към Националната художествена галерия:

"Интересът към това участие е много голям. Всеки път е различно и специално.

Насоката е за социално ангажирани проекти". 

Куратор на българския проект "Съседите" е Васил Владимиров:

"Ние сме в някакво качество винаги чужденци. Не е правилно темата да се разбира само географски. Чужденци могат да бъдат хора с различни идентичности. Говорим за чужденци, обявени за такива в собствената си държава".

Автори на българския проект са визуалният артист, писател и изследовател Красимира Буцева от Университета по изкуства в Лондон, историкът проф. Лилия Топузова от Университета на Торонто и докторантът по история на науката в Принстънския университет Джулиан Шехирян. Красимира Буцева стартира своята работа по темата през 2016 година:

"Самата инсталация представлява части от домовета на оцелелите. Ще влезете в един дом и не само ще чувате гласове, но има и различни неща, които създават присъствие. Гласове разказват за травмата и за едно човешко преживяване". 

Венецианското биенале ще продължи до 24 ноември.

Биеналето

60-ото Венецианско биенале за изкуство ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 (предварително откриване на 17, 18 и 19 април), с куратор Адриано Педроза под мотото Stranieri Ovunque – „Чужденци навсякъде“. Фокусът на изданието са темите за миграцията, изгнанието и „чуждестранния произход“.

Българският проект

Проектът „Съседите“ с куратор Васил Владимиров и автори Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян ще представи България на 60-ото издание на Венецианско биенале за изкуство. То ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 (предварително откриване на 17, 18 и 19 април) под мотото Stranieri Ovunque –„Чужденци навсякъде“. Фокусът на изданието са темите за миграцията, изгнанието и „чуждестранния произход“. През 2024г. е единадесетото национално участие на България (първото е през 1910, следват представяния през 1942, 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011, 2019 и 2022) и ще се реализира в експозиционното пространство Зала „Тициан“ (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, близо до Моста на Академията.

Красимира Буцева

Авторите

Красимира Буцева е визуален артист, изследовател и писател, живее между София и Лондон. Красимира е старши лектор в Лондонския колеж по комуникации, част от Университета по изкуства в Лондон 

Лилия Топузова е професор по история в Университета на Торонто (University of Toronto). Тя е историк и режисьор, чиято работа е разположена между историята и паметта, особено във връзка с политическото насилие, мълчанието и травмата.

Джулиан Шехирян е мултимедиен артист, изследовател и писател, който живее между Филаделфия, САЩ, и София. Той е докторант по история на науката в Принстънския университет (Princeton University). В своята художествена практика Джулиан създава сайт-спесифик и пространствени мултимедийни инсталации, които използват архитектурни пространства, предмети и обекти чрез артистични намеси, видео, звук и експериментални технологии.

Кураторът

Васил Владимиров е завършил бакалавърска степен по модерна история и политика в Royal Holloway, University of London и магистратура по политическа социология в London School of Economics and Political Science. Неговата практика като куратор е на границата между изкуството, политиката и историята. Работи като куратор и координатор на художествената програма в арт пространството КО-ОП в София, като същевременно работи и на свободна практика. Широкото му участие в художествената сцена включва длъжности на гост-куратор на утвърдени фестивали като „Месец на фотографията“ в Братислава и Международни фотографски срещи в Пловдив. От 2021 е директор на ФИГ – фестивал, посветен на илюстрацията и графиката в София.

Комисар

Д-р Надежда Джакова е комисар за националното участие на Република България в 60-ата международна художествена изложба на Венецианското биенале през 2024. Завежда филиал Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство към Националната галерия. 

Изкуствовед, куратор и критик. Реализирала е над сто изложби, като е основен инициатор на проектите „Автобиография“, „Театър в музея“, „Пространство-публика“. Изнасяла е лекции за съвременно изкуство в България, Германия, Великобритания, Русия и Китай. Гост-лектор в УАСГ и НБУ. Член на Международната асоциация на арт критиците AICA.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна