Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Евгени Иванов, орнамент
Снимка: Евгени Иванов/Организаторите на изложбата „История в цветове. 350 години българско килимарство“

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и са собственост на холандец, който от години живее в България и притежава колекция от над 900 екземпляра. 

Изложбата ще остане в Париж до 14 юни и е озаглавена "История в цветове. 350 години българско килимарство".

Повече за това интересно събитие пред БНР разказа Десислава Бинева – директор на Българския културен институт в Париж. 

"Има много истории за България, които може да разкажем и те да са увлекателни и интересни за френската публика. Традицията на българското килимарство е само една от тях.

Това е един от най-интересните ни занаяти. Той се развива в България в продължение на векове.

Автентичните български килими са силно ценени от колекционерлите.

В нашата изложба представяме автентични и добре запазени модели от Котел, Чипровци и Пирот, който по онова време  е част от българската територия. Най-старият от тях е от далечната 1830 година. 

Това е изложба, която разказва за едно от многото лица на България. Това е разказ за живите ни традиции. 

Към изложбата е подготвено и книжно издание. То надминава идеята за каталог". 

Евгени Иванов, орнамент

Във френската столица ще бъдат изложени 40 непоказвани досега зад граница старинни и автентични килими от Чипровци, Котел и Пирот /българска територия до 1878 г./, собственост на частна колекция. Изложбата "История в цветове. 350 години българско килимарство" включва редки екземпляри от различни региони и периоди на над тривековната ни традиция в килимарството.

Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г., изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия 20-ти век. Тогава фабриката от Котел "Балабанов" получава сребърен медал от изложението. От 1900 г. до сега това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Към изложбата има и книжно издание, което ще събере над 150 непубликувани до момента фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика. То е рядък шанс да бъдат разгледани на едно място запазени автентични образци от 18, 19 и 20 в.,  документиращи майсторството на изработката, използваните качествени багрила и фантастични композиции на българските килими. 

Евгени Иванов, орнамент

Всички експонирани в изложбата артефакти, както и публикуваните образци в книжното издание, са собственост на Якоб ван Бейлен –  притежател на най – богатата частна колекция от над 900 автентични старинни български килими от различни региони на страната.  Холандец по произход, от 2010 г. Якоб живее във Велико Търново и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, намерени в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения.

"История в цветове. 350 години българско килимарство" е инициатива на Якоб ван Бейлен, колекционер и Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, продуцент и организатор на проекта, който цели да популяризира една от най-интересните български живи традиции в чужбина. 

Традицията на Чипровското килимарство е част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г. Проектът предвижда и представяне на част от изложбата в сградата на организацията в Париж през юни и лекция, акцентираща опазването на традицията на килимарството в съвремието ни. 

Изложбата може да бъде разгледана от 18 април до 14 юни в Галерията на Българския културен институт в Париж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна