Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Петър Петров: Изготвяме Атлас на недвижимите културни ценности в България

18 април – Международен ден на историческите места и паметниците на културата

18 април е Международният ден на историческите места и паметниците на културата и се отбелязва от 1984 г. Неговата цел е да повиши осведомеността за многообразието на културното наследство, опазването и уязвимостта на световните забележителности.

Всяка година честванията са под знака на различна тема. Тази година вдъхновителят на идеята ИКОМОС (Международният съвет паметниците на културата и забележителните места) избра темата за запазването на автентичността на обектите в условията на бедствия и конфликти. 

"В Националния институт за недвижимо културно наследство работим за привеждане на института в състояние, за да може да изпълнява своите функции", заявява в предаването "Следобед за любопитните" директорът арх. Петър Петров. През последната година в института са постъпили десетина млади експерти, но ще се работи за повишаване на тяхната подготовка, допълни той. В тази връзка се работи съвместно с френски архитекти, които ежемесечно идват в България, това са контакти от 24 години и до края на настоящата година, това ще се превърне в част от академичната програма, допълва арх. Петров. 

Предстои създаването и на нови дирекции в института, за да може пълноценно да се изпълняват поставените задачи. Ще се създадат дирекции за мониторинг на световното и на националното наследство, уточнява директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство. Чрез този мониторинг ще се установяват проблемите навреме и с много по-малко загуби, средства и усилия върху оригинала се правят съответните намеси. 

От половин година в института работят върху изработването на Атлас на недвижимите културни ценности в България, която ще се попълва години наред и това ще даде полезна информация и на специалисти и туристи, съобщава арх. Петров. Дарената през 1957 година стара сграда на Националния институт за недвижимо културно наследство отново е владение на института.

Повече за приоритетите на Националния институт за недвижимото културно наследство у нас, за културния обмен между държавите за опазване на културното наследство на Балканите, чуйте в звуковия файл. 

Снимка – Национален институт за недвижимото културно наследство

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна