Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

| Интервю
Марина Великова
Снимка: Ирина Недева

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София.

Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои акварели, вдъхновени от престоя ѝ там. 

"Усещането, когато още от кораба видях първия айсберг, беше изключително вълнение. Но по-дълбинното усещане е за огромното разстояние между нашия живот тук и това място там. То изглежда абсолютно извън орбитата на земята. То е напълно чисто в своята естествена красота, естествена тишина, далеч от човешкото въздействие", разказа тя в предаването "Преди всички".

На повечето снимки няма човешко присъствие. Усещането е за тишина, защото въпреки природните звуци липсва звукът на човешкото присъствие, допълни музикалният редактор.

"Аз не съм фотограф. Просто показвам това, което видях. Още преди да замина четох много". 

Антарктика съдържа 90% от ледовете на Земята и исках тази мощ да се усети, и в същото време нейната уязвимост, обясни Марина Великова за заглавието на изложбата.

Хората, които работят на Ледения континент, фанатично се грижат да няма последствия от тяхното човешко присъствие там, сподели впечатленията си тя.

Изложбата може да се види до 5 май.

Повече за изложбата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна