Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

Снимка: Илияна Иванова

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз. Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.  

Алеята на джаза най-после ще стане факт, а една от  първите пет скулптури на музиканти от камък ще бъде на д-р Емил Илиев, създателят на най-мащабното културно събитие у нас, чиято бе и тази идея идея.  

"Завърнахме се вдъхновени, с много нови идеи и удовлетворени от това, че Банско Джаз Фестивал става все по разпознаваем на световната джаз сцена, разказа в "Закуска на тревата" Илияна Иванова, която преди дни се завърна от най- голямото в света изложение за джаз музика в Бремен - JAZZAHEAD.

"Тази година има интерес от много повече продуцентски компании, агенции, джаз музиканти, което за нас е изключително голямо удовлетворение.

Ние вече договаряме участници за следваща година - 2025 г. , но много от музикантите, които ще видим тази година на Банско Джаз Фестивал са договорени на изложението JAZZAHEAD през 2023 г. Това са музиканти, които за този период имат още по-голяма популярност, тоест те стават по-трудно достъпни, а ние вече ще ги имаме тази година, допълни Иванова.

Тя допълни, че ще може да се чуе и електронен джаз, а също и ще се види осъществена идеята на д-р Илиев за Алея на джаза от скулптури на известни български джаз-музиканти.

"Това стана с помощта на финансиране от Национален фонд "Култура" за организирането на пленер за скулптури. С помощта и на община Банско тази Алея на джаза ще бъде от изработени от камък скулптури, разположени в централната пешеходна част на града, като идеята е тази алея да се доразвива, поясни Иванова.
До 30 април ще бъдат ясни проектите на заявилите участие в пленера скулптури и тогава ще е ясно кои 5 джаз музиканти ще бъдат избрани да бъдат увековечени, една от тях ще е на д-р Емил Илиев.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна