Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

Снимка: Pixabay

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева, ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево.

Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не можех да чета, се наслаждавах на словото и приказките и още тогава осъзнах, че литературата е нужна не само като удоволствие, но и като нещо, с което да се развивам."

И Узунов споделя своята първа среща със света на литературата: "Като всяко момче, което иска да прилича на баща си, започнах с неговите книги. До леглото му стояха "Под игото", "Приключенията на добрия войник Швейк", "Дванадесетте стола" и "Златният телец"  – започнах с тях."

Ученичката в 12 клас общува активно със своите учители, от които черпи препоръки за книги. Вдъхновението и мотивацията са подкрепени и от литературния кът за размяна на книги, който писателят Евгени Черепов – преподавател в ГПЧЕ "Ромен Ролан" – е създал за учениците.

Узунов, от своя страна, намира препоръки за книги от разнообразни източници. Той е любител на така наречените "книги за книгите", които съдържат впечатления и препоръки на читатели, сред които и на автори като Умберто Еко и Орхан Памук. Читалището в Царево вече е отесняло на страстния читател и той се е насочил към библиотеката в Бургас, но също така продължава да подкрепя малките книжарници в града.

Мирена Динева, която изучава английски и френски, споделя, че четенето на български език е най-пълноценно за нея. Тя избира книгите по сюжет, а не по жанр, защото се стреми да експериментира. Все пак ученичката откроява два жанра като предпочитани – криминалните книги и философските романи. Още 12-годишна Динева се увлича по творбите на Агата Кристи и Греъм Грийн, а около 9 клас в нея се поражда желанието да опознае и някои философски измерения на живота чрез такъв тип художествена литература.

Сотир Узунов допълва, че може би най-много харесва трудните за категоризиране автори като Салман Рушди, Габриел Гарсия Маркес, Пол Остър. Узунов илюстрира необятността на книгите с цитат от  "Родените в полунощ" на Рушди: "Има толкова много истории за разказване, твърде много, такова изобилие от животи, събития, чудеса, места, слухове, такава гъста смес от земно и невероятно!"

Повече за литературата като житейски пътеводител – чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна