Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

| Интервю

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания".

"За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция, защото това е един празник на науката, едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в научните си изследвания и това е оценено от нашите научни експертни комисии".

Това каза пред БНР проф. Юрий Кълвачев, управител на Фонд "Научни изследвания" в МОН.

По думите му категориите са в 10-те научни области. За наградените проекти тази година той посочи:

"Те са постигнали много вълнуващи резултати. Ние ще видим днес изследвания както в областта на културно-историческото наследство, така и в области като биология, математика, медицина, технически науки, физика, химия, селско стопанство".

В предаването "Преди всички" проф. Кълвачев открехна леко завесата:

"В областта на биологията ще видим много добри изследвания за антитуберкулозни лекарства. В областта на изчислителната математика има чудесен проект, който създава модели за оценка на икономическите загуби от разпространението на Covid, а може да се прехвърли и при възникване на други пандемии. Числено решаване на многомерни интеграли за джакпот машини. В медицината също – процесите на стареене. Да не забравяме хуманитарните науки. Там се разглежда наследството на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Ще се върнем в IX–Xвек. Ще се качим в Космоса".

Днес грамоти ще получат 22-ма учени, като 5 от тях са млади учени, посочи той и уточни, че конкуренцията е била много голяма. Подкрепяме и проекти на мобилност между учени на България и други страни – Франция, Австрия, Словакия, Китай, Индия, доскоро Русия, добави проф. Кълвачев.  

Цялото интервю на Спас Крайнин с проф. Юрий Кълвачев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна