Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Д-р Валери Цеков
Снимка: БГНЕС

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група - момичета от 10 до 13 години. 

За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. В Европейската имунизационна седмица от здравното министерство представиха данни, според които през 2023 година програмата е обхванала 1,5 процента от тези момичета. 

Само 1938 момичета са завършили имунизацията си срещу рак на маточната шийка през миналата година, което означава че имат поставени две дози от HPV ваксината, осигурена по програмата на здравното министерство.

Имунизацията се прави от личния лекар по желание на родителите, като първата доза се прилага преди момичето да навърши 14 години, а следващата може да се постави след 6 месеца. 

Заради ниския интерес към програмата, която изтича в края на годината, има риск финансовият министър да откаже да отпусне средства за следващия период, обясни д-р Цеков.

"Тук е мястото на обществото да покаже, че има желание тази програма да бъде продължена и че от тази програма има някаква полза. Но според мен най-добрият начин е да се докаже това като се повиши обхватът с ваксини срещу човешки папиломен вирус. Над 1000 жени годишно загиват от рак на маточната шийка в България. Жени на възраст между 25 и 35 години, т.е. жени в детеродна възраст".

В Австралия, където HPV ваксината се прилага от 2005 година, заболеваемостта при жените от рак на маточната шийка е под 4 на 100 хиляди души. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна