Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дават възможност за нова работа и преквалификация на освободени служители от ТЕЦ 3

Снимка: Николета Петрова

Ръководството на Бюро по труда – Стара Загора проведе информационна среща със служители на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, които предстои да бъдат съкратени.  Припомняме, че през месец май 160 работници ще бъдат освободени от работните си места. На днешната среща те бяха запознати с възможностите да получат обезщетения, да започнат работа или да се преквалифицират. 

Анна Славова от Бюрото по труда разясни, че има възможност и за стартиране на собствен бизнес

"Ако бъде представен бизнес план, за който могат да получат съдействие, ще им бъде изплатена цялата сума по обезщетението наведнъж".

Работниците получиха покана за Трудова борса, която ще се проведе на 8 май.

"На нея ще присъстват над 20 работодатели от региона".

Директорът на бюрото по труда Любен Георгиев заяви, че към всеки случай ще се подхожда индивидуално:

"Добре е да дойдете на трудовата борса, за да се запознаете с трудовия пазар, който се предлага. Никой няма да ви кара насила да започвате работа, която не харесвате, ще се подхожда към всеки индивидуално. Освен това има курсове за преквалификация, от които може да се възползвате", обърна се към тях Георгиев.

Част от присъстващите работници признаха, че през последните месеци е имало напрежение заради очакваното съкращение. Илия Минчев каза, че проведения информационен ден е бил полезен и се надява да им бъде намерена работа с възнаграждение близко до това, което са получавали към този момент.

"Очаквам над 2 хиляди лева, заплатите ни варират в зависимост от образованието, трудовия стаж и прочие. Ако обаче се наложи, ще започна и на по-малко, все пак имаме семейство и деца. Надявам се да ни намерят нещо добро. Доволни сме от днешната среща, научихме полезни неща", каза Минчев

Директорът  на бюрото по труда в Стара Загора съобщи още, че няма заявени други масови съкращения освен в двете вече обявени предприятия. Дори нивото на безработица към този момент се задържа ниско и работодателите предлагат повече работни места, отколкото са назначените.

По традиция с най-ниско равнище на безработица в областта са общините Стара Загора, Казанлък и Павел баня, а с най-високо Николаево и Братя Даскалови. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна