Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

Проектът ще бъде представен на 28 април в Централния военен клуб

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София.

Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница.

"Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години. Всъщност, той е изграден по мотиви от различни спектакли, които впоследствие са доразвити, аранжирани са и сега ще бъдат изпълнени в съвсем нов формат, както не са звучали до момента", обясни пред БНР-Радио София авторът. 

В концерта ще участва доста голям състав от хор с диригент Таня Никлева, специално сформиран струнен ансамбъл, джаз трио и солисти.

В основата са залегнали откъси и мотиви от спектаклите на Владев "Сердирикон" - с огън, по антични легенди, "Паметта на огъня", "Метаморфози" по Овидий, "Жълтата гостенка" по текста на Христо Смирненски, документалния филм "В страната на Орфей" и др.

Началото е от 18:30 ч. в голямата зала на ЦВК.
Входът е свободен, но всеки ще може да подкрепи проекта.

Чуйте разговора на Лили Големинова.


  • Йордан Владев () е композитор, вокалист и мултиинструменталист. Свири на пиано, синтезатори, китари, тамбура, чаранго, укулеле, най-различни перкусионни инструменти, екзотични флейти от цял свят, гайда и др. Завършил е Художествената академия в София със специалност „скулптура”, след което учи „композиция” и „музикална естетика” в Музикалната академия. Участвал е в много майсторски класове по композиция и импровизация.
    Автор е на песни, филмова, балетна и театрална музика, хорови, камерни и оркестрови творби, песни за деца, обработки на фолклорна музика от цял свят. Работил е с най-различни състави – поп и рок групи, джаз и етно формации, хорове, детски състави. 
    Създал е школа за млади (и не толкова млади) музиканти. Занимава се и с деца със специални потребности. Преподава няколко учебни дисциплини и води клас по импровизация.
    Има издадени 15 авторски албума. Негови детски песни са включени в учебници по музика от 1 до 7 клас.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна