Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бандата на Банши" търси рецепта за магия в късометражен филм

4
Снимка: @mayasjourney.book

Магията е заложена вътре в нас, благодарение на приказките и историите, с които изучаваме света като деца. Всеки път, когато се впуснем в подобно приключение, ние развиваме въображението си. Така разширяваме себе си и се чувстваме изпълнени и вдъхновени. На този принцип Ангел Георгиев създава късометражната комедия, съчетана с вълшебства, "Бандата на Банши: Рецепта за магия". Историята продължава приключенията на тримата герои Банши, Вакул и Смърдаша, разкрити във фентъзи романа му "Пътешествието на Мая".

"Да се прави българско фентъзи кино, е изключително трудно. Затова и не всеки се осмелява да го прави. Тъй като аз съм вдъхновен от този вид изкуство и също така харесвам фантазиите и ефекта, който има киното върху хората, за мен беше предизвикателство да пробвам различен вид изразяване - казва режисьорът и продуцент на историята. - За мен е изключително вълнуващо и отново голямо предизвикателство да реализирам това, което е вътре като усещане. От една страда - да, в книгата човек си представя световете, при четенето ѝ всеки може да си създаде своя свят в главата. От другата страна е много трудно да хванеш този свят и да го приложиш на екрана, където всеки може да каже: "Ами не е точно както си го представях в книгата."

"Бандата на Банши" отвежда зрителите в един вълшебен свят, където всеки е магьосник, носещ в себе си силата на въображението и възможността за преобразяване на света около себе си.

В един съдбоносен ден всичко за героите се променя. Вакул и Смърдаша се забъркват в неочаквано приключение, когато Вакул открадва вълшебна книга за магии от млада вещица. Без да имат и най-малка представа какво правят, двамата герои отварят вълшебен портал към човешкия свят и съдбата ги среща с Автора, който е написал книгата и ги е създал в своето въображение.

Според Ангел Георгиев този портал е олицетворение на способността ни да надскочим себе си.

"Тези герои са израз на желанието на определени същества да се справят с живота, да оцеляват. Когато в тях стои магическото, то зрее. Те всъщност са част от магическия свят и същевременно са фиксирани в оцеляването по груб начин. Те удрят с бухалки, отвличат, крадат. Те са лошите, пакостниците - обяснява режисьорът. -  Тази банда лека-полека научава много повече за себе си, много повече се разгръща. Това хем ги плаши, хем ги вдъхновява да израснат по свой начин."


Бандата на Банши живее в магичния свят на гоблини и таласъми, вещици и феи, изпълнен с чудеса и тайни. Самият Банши е неоспоримият лидер на бандата, чиято дума е закон за останалите. Той е единственият от своя род, който може да прави магии и с това си умение впечатлява и подчинява верните си поддръжници Вакул и Смърдаша. Какво обаче означава всичко това?

"Без значение как са облечени тези същества или как изглеждат, те носят аспектите на нашето общество, с които ежедневно се сблъскваме. Затова решението във филмчето, е всъщност идея за поука, едно друго разбиране за начина, по който трябва да се случва всичко. Защото едно е, когато човек си ги мисли нещата, друго е, когато ги види насреща. Затова и взаимоотношенията са изключително важни за всеки един човек, защото така, чрез другия, може да види своя собствен свят. И когато го види, може да реши дали има достатъчно сила, или да се предаде в този случай. Така може да разбере и докъде е стигнал като самосъзнание, като разбиране. Наистина можем да видим героите, и то е заложено във филмчето, като израз на определени личности, които виждаме в ежедневието си. Хора, които например мислят само за материалния аспект на живота, които оцеляват на всяка цена, които биха унищожили света само за да имат нещо. Или пък такива, които са весели, които са светли и виждат красотата, които са вдъхновени. Такъв образ е феята. Или пък такива, които попадат в едни по-дълбоки нива на търсене, като вещицата например. Вещицата идва от "вещ" - човек, който е вещ в дадени знания. Не е лош образ, а просто е специфичен за изразяване", разкрива още Ангел Георгиев.


По негови думи изкуството дава израз на сърцето, затова и "Бандата на Банши: Рецепта за магия" има конкретна задача.

"Този малък филм е замислен като част от сериал, а това е пилотният епизод. Разбира се, това ще стане, ако се хареса и приеме, защото всеки автор тръпне в очакване да види своето произведение дали ще бъде споделено. Но все пак в него са заложени такива неща, които са в посока на изкуството, на различното", казва Георгиев.

Той се надява заедно с екипа на филма да са създали една добра история. Всичко обаче опира до възприятието на публиката.

"В сегашно време, дори и да погледнем глобално всички събития в света, всичко е до взаимно съгласие. Ако дадена група от хора, дори Бандата на Банши, се съгласи да прави нещо заедно, то ще се развие. (…) Въпросът е да имаме взаимно съгласие да се правят все повече красиви неща, впечатляващи, каквото е изкуството. Това изкуство всъщност вдига душата, отваря я."

Премиерата на "Бандата на Банши:  Рецепта за магия" е на 27 април в кино "Люмиер" от 18 часа.

Целия разговор с Ангел Георгиев чуйте в звуковия файл.

Снимки: ФС на "Пътешествието на Мая", НДК

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна