Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са важните "други" в живота ни

Снимка: YouTube

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят моделите и схемите, които действат през целия живот. Не замествайте играта с бебето с телефони, игри и забавления. То е много чувствително към всичко около себе си и мозъкът се развива с огромна скорост. Това, което е естествено е най-добрият съвет, няма нужда от скъпи играчки."

Изследванията, които са представени в книгата са в рамките на Теорията за междуличностно приемане и отхвърляне и Теория на привързаността. Според тях значение в живота на човека добиват хората, с които той взаимодейства в рамките на най-малко шест месеца. "Ние сме цялостни и семейните и работните отношения са неразривно свързани, те са част от нашата идентичност. Конфликтите са неизбежни, но е важно как ги решаваме. Когато говорим за топли и приемащи отношения, това не означава, че даваме и разрешаваме всичко. Всичко трябва де балансирано."

Според д-р Надя Колчева в зрялата възраст вече имаме механизми за саморегулация как да се справяме с конфликти, но първите схеми, които сме усвоили винаги важат. Те обаче могат да се наместват и променят. "Вече знаем, че можем да се променяме, вече не се говори за стабилност, а за динамика и промяна на отношенията".

Чуйте още от разговора с д-р Надя Колчева в "Какво се случва".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна