Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

4
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев
Снимка: operasz.bg

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет.

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена, под артистичното ръководство на маестро Марко Бати. Димитрова и Янев ще танцуват в балетната гала, която ще се състои тази вечер (26 април) на сцената на Teatro dei Rinnovati.

Българските балетни артисти ще изпълнят па де дьо на Диана и Актеон от балета "Есмералда" на Чезаре Пуни по хореографията на Мариус Петипа, както и дуета "Разбитите прегръдки" от "Пиедесталът на девиците" по хореографията на Клод Брюмашон.

Примабалерината Силвия Томова, директор на Балета на Старозагорската опера, споделя в "Артефир" за артистичния обмен между операта в Сиена и Държавна опера - Стара Загора. По думите на Томова всяка една подобна проява на български артисти е знак за това, че ние сме в световната ниша на балета.

Томова разказва за спектакъла "Лебедово езеро", с който на 23 април Старозагорската опера отбеляза предстоящия Световен ден на танца. Примабалерината Анелия Димитрова се е превъплътила в образите Одет/Одилия, а солистът на Виенската държавна опера, Денис Черевичко, е изпълнил ролята на принц Зигфрид. Преди спектакъла световноизвестният балетист е отделил време да проведе майсторски класове за артистите от операта, допълва Томова.

По думите на примабалерината една балетна трупа трябва да се ръководи плавно и претенциозно – с добра планова и кадрова политика. "Мисля, че ние това го умеем и това изключително много мотивира артистите, за да бъдат все по-добри и по-добри", изтъква Томова.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

Снимка – Държавна опера - Стара Загора
По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна