Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга

акад. Владимир Овчаров
Снимка: БНР

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността. 

Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на населението в света, резултат от повишената продължителност на живота, с акцент какви социални, здравни, обществени и лични последствия има огромният брой възрастни хора върху глобалното развитие на планетата.

Акад. Овчаров се спира и на причините, поради които старее човешкият организъм. През годините учените са създали серия теории – за програмирането, за грешките, за свободните радикали (отречена след време), за увреждането на ДНК и др. 

С анатомична точност авторът очертава и възрастовите промени във всяка система в човешкото тяло, откроявайки общи и специфични признаци. 

В отделна глава е акцентирано върху влиянието на алкохола върху стареенето с извода, че "комбинацията между напреднала възраст и злоупотреба с алкохол често води до инциденти" от различен характер.

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимки – изд. "Захари Стоянов"

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени