Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Елизабет Костова" 2024: Поезия и климатична криза

Снимка: ekf.bg

Фондация "Елизабет Костова" е една от организациите, които най-активно насърчават литературния живот у нас. През 2024 година поезията е на фокус, като предстоят редица полезни и вълнуващи събития – Преводаческа академия, Международна поетична конференция, ателиета по превод, Международният фестивал "СтолицаЛитература" и т.н.

Виолета Радкова, изпълнителен директор на фондацията, споделя в "Нашият ден" повече за предстоящите събития и активности, свързани с превода и творческото писане.

Виолета РадковаПо думите на Радкова липсват достатъчно преводачи от български език на чужди езици. Това е едно от големите препятствия по пътя на съвременните български писатели към чуждестранния литературен пазар. 

Ето защо в момента протича Преводаческа академия за превод от български на английски език, в която опит обменят утвърдени преводачи и такива, които искат да разширят уменията си. Ментори в Академията са преводачките Анджела Родел, Екатерина Петрова, Изидора Анжел и Трейси Спийд.

Радкова запознава слушателите с формата на академията, според който всеки от преводачите избира за превод откъс от съвременно българско произведение. Важна част от курса е усъвършенстването на умението да представиш и мотивираш своя избор, така че той да стане атрактивен в очите на потенциалния издател.

През юни ще се състои втората Международна поетическа конференция в Копривщица. В международен план има сериозен възход на поезията, казва Радкова и допълва, че и в България все повече се пише, издава и чете поезия. Тази година в Международната поетическа конференция акцент ще бъде поставен върху климатичната криза и литературните тенденции, произлизащи от нея. Радкова подчертава, че събитието се основава на принципите на културната дипломация, а участниците ще могат да обменят опит и да взаимодействат с писатели и преводачи.

Едно от интересните събития, които фондация "Елизабет Костова" организира втора поредна година, е Международната резиденция за писателки "Жени в планината". 10 писателки, базирани в България и Европа, прекарват 10 дни в Чепеларе, където получават творческа свобода и се включват в различни активности. Днес изтича срокът за кандидатване, а резиденцията ще се състои през август. 

Радкова съобщава, че през май в Бургас предстои "Поетическа лаборатория" с поетите Стефан Иванов и Иван Димитров в Регионалната библиотека "Пейо Яворов". Морето отново ще бъде обект на поезията, но не като познатия красив фон, а като биоразнообразен воден басейн от екологично значение.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна