Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив има нужда от Музей на мозайките

| обновено на 01.05.24 в 09:04 | Интервю
4
Снимка: Михаил Косев

В програма „Точно днес“ ще ви запознаем с туристическия маршрут „По пътя на мозайките“, който включва шест обекта от богатото историческо наследство на Пловдив. 

Започва се от серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, който е вписан в Индикативната листа на Република България в ЮНЕСКО през 2018 година. Той се състои от Епископската базилика на Филипопол, Малката базилика и Късноантична сграда „Ирини“, изградени и функционирали в периода IV – VI век, в които е представено специфичното мозаечно наследство на Филипопол.

Тези и още три обекта от есента ще бъдат включени в маршрута, за който разказва директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева-Дечева

Другите обекти са сгради, разкрити от археолозите в центъра на Пловдив. Първата е т.нар. сграда "Нарцис", втора е сградата открита на адрес - бл. 21 до Епископската базилика, от която има експонирани два фрагмента в сграда "Ирини". Третият обект е Античната Синагога, от която е запазеното пано в Регионалния археологически музей.

В записа може да чуете интервю с доц. Елена Кантарева за „Пътя на мозайките“ в Пловдив, както и да видите филма за него, от петък, 3 май в социалните платформи на Радио Пловдив.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна