Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката като част от културата на града

Снимка: Софийски фестивал на науката

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май).

Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община.  

Костова съобщава, че програмата на фестивала включва над 120 заглавия, описани по тема, възраст и дата. За хората с деца са предвидени успоредни събития, за да може малките посетители на фестивала да имат интересни занимания, докато родителите им се запознават с някоя вълнуваща тема в съседната зала.

В програмата са включени и 12 чуждоезични събития – на английски, френски и испански – като за всяко от тях е осигурен превод, допълва Костова. Тя подчертава, че организаторите са се постарали да подредят активностите по такъв начин, че посетителите да могат да обърнат внимание на темите, от които се интересуват.

Тематични акценти ще бъдат Космосът, климатичните промени, здравето и иновациите. Във всяко едно от направленията ще присъстват изтъкнати учени, работили в световни научни екипи. Във фестивалната книжарница посетителите ще имат възможността да закупят научна литература и да получат автограф от авторите.

Закриващото събитие на фестивала ще отбележи две важни годишнини – 70 години от основаването на ЦЕРН, както и 25 години, откакто България е част от този най-грандиозен експеримент на земната научна мисъл. Костова споделя, че събитието ще бъде изградено на основата на въпроси от публиката, които всеки желаещ може да зададе предварително. За най-добрите въпроси ще има награди.

Здравето е сред основните акценти във фестивалната програма, заявява Костова и изрежда някои от темите – биомедицински проучвания, изкуственото оплождане, проектът за проучване на генома на България, човешкият имунитет, физиката на готвенето, приносът на кучетата към човешкото здраве, експериментите с рибозоми.

Фестивалът ще отдаде почит на Мария Кюри – единствената носителка на Нобелова награда в две различни области – химия и физика. Предвидена е кинопремиера на филма, посветен на жената, променила лицето на науката.

Фестивалното времепространство е 9-12 май‚ "София тех парк" ! 

Снимка – Софийски фестивал на науката 
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна